Bağışıklığı güçlendirir
Bağışıklık sistemimiz de ekşi mayanın sunduğu prebiyotik destekten yararlanır. 2019 yılında yapılan bir araştırma, Akdeniz’de yaşayan ve düzenli olarak tam tahıllı ekşi mayalı ekmek tüketen yaşlı yetişkinlerin kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu buldu. Tam buğday ekşi mayası içinde bulunan bağışıklık sistemini güçlendirici mineral çinko da bu faydayı artırabilir.
Kalp sağlığını düzenler
Ekşi mayalı ekmeğin lif, potasyum, fosfor ve sodyum içeriği kalp sağlığını destekler. Ekşi mayalı ekmekte bulunan çözünür lif, ince bağırsakta bağlanarak yağların kolayca sindirilmesine yardımcı olur.
Bu, genellikle kalp hastalığının merkezinde yer alan yüksek kolesterol düzeyleriyle bağlantılı damar ve atardamarlarda tıkanıklığın veya plak oluşumunun önlenmesine de yardımcı olur.
Sindirimi kolaylaştırır
Ekmeğin mayalanması için kullanılan ekşi mayadaki prebiyotik bakteriler tahıllarda bulunan nişastaları mideye ulaşmadan önce parçalarlar. Bu da mide ve bağırsaklara daha az iş düştüğü anlamına gelir. Bu sebeple bağırsaklardaki sindirimi kolaylaştırır.
Kan şekerinin yükselmesini önler
Ekşi mayalı ekmekler buğdayın doğasında olan kötü nişastaları öldürecek şekilde mayalandırılır. Özellikle soğuk fermentasyon tekniği ile uzun süreli mayalandırma, ekmeğin glisemik indeksini oldukça düşürür.
Bu da ekşi mayalı ekmek tüketildiğinde, kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini engeller. Böylece kan şekerinin yükselerek bir açlık döngüsüne girilmesi engellenmiş olur. Şeker hastalarının ise tüketebileceği yegane ekmek türüdür.
Gluten hassasiyeti olanlar için birebir
Glutene hassasiyeti olan çölyak hastaları buğday ile yapılan herhangi bir ürünü tükettiklerinde sindirim hassasiyetleri başlar. Ancak buğdayın doğasında yer alan ve bir çeşit protein olan gluten, ekmeğin mayalanma sürecinde bakteriler tarafından amino asit seviyesine kadar parçalanmaktadır.
Özellikle uzun süreli mayalandırma ile glutenin tamamı büyük ölçüde parçalanabilir. Bu da gluten hassasiyeti olanlar için sorunsuz bir sindirim anlamına gelir.
Faydalı asitler barındırır
Yararlı bir bakteri türü olan ve laktik asit sağlayan lactobacillusis ekşi mayalı ekmeklerde daha fazla bulunur. Bu bakteri sindirimi kolaylaştırmakla birlikte mineral emilimini de yoğunlaştırır. Özellikle demir ve kalsiyum eksikliği çekenler için ekşi mayalı ekmek önerilir.
Uzun bir süre küflenmez
Ekşi mayalı ekmek 4 ila 5 gün arasında saklanabilir ve bu aynı zamanda iyi bir glisemik indekse sahip olduğunun da bir işaretidir. Ev yapımı ekşi mayalı ekmek, beyaz ekmeğe göre çok daha uzun süre dayanır.
Çok besleyicidir
Ekşi maya, çeşitli vitaminler ve besinler içerir. Demir, manganez, B1-B6, B12, folat, çinko, potasyum, tiamin, niasin, riboflavin, selenyum, magnezyum, fosfor ve E vitamini açısından zengin içeriğe sahiptir.