Yeni ittifak: Almanya – Britanya arasında ‘Süper Taurus’ anlaşması imzalandı







Yeniden Yazılmış Haber

Britanya ve Almanya Savunmada İşbirliği Yapıyor, “Süper Taurus” Füze Sistemi Geliştiriyor

Alman medyasına göre, Britanya ve Almanya iki ülkeyi olası saldırılardan koruyacak bir karşılıklı savunma taahhüdünde bulunurken, aynı zamanda yeni bir “süper füze” geliştirmeye hazırlanıyor.

Politico’nun aktardığına göre, iki ülke önümüzdeki 10 yıl içinde “Süper Taurus” adı verilen uzun menzilli bir füze sistemi inşa etmeyi hedefleyen ortak bir askeri proje başlattı.

Halihazırda 500 kilometre menzilli yaklaşık 600 Taurus füzesine sahip olan Almanya, Ukrayna’nın bu sistemleri Rusya’ya karşı kullanmasına ise izin vermiyor.

“TARİHİ GÜN”

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Londra’yı ziyaret ederek Birleşik Krallık ile Almanya arasında kapsamlı bir dostluk anlaşmasına imza attı.

Alman bir yetkili, bu anlaşmanın “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan savaşı ışığında son derece önemli” bir karşılıklı yardım maddesi içerdiğini belirtti.

YENİ ORTAKLIKLAR

Anlaşma, iki ülkenin Eurofighter Typhoon jetleri ve Boxer zırhlı araçları gibi ortak üretimleri için diğer ülkelerden gelecek siparişleri artırmayı hedefleyen “ortak ihracat kampanyaları” düzenleme taahhüdünü de kapsıyor.

Bu hamle, Almanya’nın son 10 yılda Suudi Arabistan ve Türkiye’ye Typhoon satışlarını engelleyen tutumundan önemli bir politika değişimini işaret ediyor.

Alman savunma teknolojisi şirketi Stark da, yapay zeka destekli insansız sistemler üretmek için Britanya’da yeni bir fabrika kurma kararı alarak iki ülke arasındaki askeri bağları daha da derinleştirdi. Bu, Stark’ın Almanya dışındaki ilk üretim tesisi olacak.

GÖÇLE MÜCADELE

Anlaşma sadece savunma değil, aynı zamanda Britanya ile Almanya arasında yeni bir doğrudan demiryolu bağlantısı geliştirme ve düzensiz göçle ortak mücadele hedeflerini de içeriyor.

Almanya, yıl sonuna kadar bir yasa değişikliğiyle Britanya’ya yasadışı göçün kolaylaştırılmasını yasaklamayı taahhüt etti. Bu düzenleme sayesinde kolluk kuvvetleri, göçmen kaçakçılarının Britanya’ya geçişlerde kullandığı tehlikeli küçük tekneleri sakladığı depo ve tesisleri denetlemek için yetki kazanacak.

TRUMP FAKTÖRÜ

Victoria ve Albert Müzesi’ndeki imza töreninde konuşan Merz, “Bugün Almanya-Britanya ilişkileri için tarihi bir gün” ifadelerini kullandı ve savunmadan dış politikaya, ekonomiden iç siyasete kadar birçok alanda işbirliğini derinleştirme kararlılığını vurguladı.

Merz’in Londra ziyareti, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Britanya’ya yaptığı üç günlük devlet ziyaretinin hemen ardından gerçekleşti.

Bu temaslar, Avrupa’nın ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşüyle birlikte karşı karşıya kaldığı yeni gümrük vergileri ve Washington’un Ukrayna da dahil Avrupalı müttefiklerini savunma taahhüdüne dair belirsizlikler gölgesinde, Avrupa’nın üç büyük gücü arasındaki işbirliğinin artacağına işaret ediyor.


Related Posts

Sinop’ta Bıçaklı Kavga: Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Sinop’ta yol verme meselesi yüzünden çıkan kavgada S.T. bıçaklanarak hayatını kaybetti.

ABD Özel Temsilcisi PKK’lı teröristle görüştü

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Suriye’de SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG’nin elebaşlarından Ferhad Abdi Şahin ile görüştü. ABD ÖZEL TEMSİLCİSİ PKK’LI TERÖRİSTLE GÖRÜŞTÜ ABD’nin Şam Büyükelçiliği’nin X …

Bahçeli’den Altan Öymen’e Başsağlığı

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Öymen’in vefatından dolayı başsağlığı mesajı yayımladı.

Geyve Belediye Başkanı Yıldız Bilecik’te kaza geçirdi

Bilecik’te kamyonetin otomobille çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında, Sakarya’nın Geyve Belediye Başkanı Selçuk Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 4 kişi yaralandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Tütün ürünlerine yönelik reklam, tanıtım, sponsorluk yasaklarını devreye aldık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlerle buluştuğu programda, “Güçlü devletler hiç şüphesiz güçlü milletlerden oluşur.

Kaş’ta Motosiklet ile Otomobil Çarpıştı

Kaş’ta otomobil ile çarpışan motosiklet sürücüsü yaralandı, hastaneye kaldırıldı.