WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Bilişim Okuryazarlığına Dair Bilinçlendirme Haftası

Bilişim okuryazarlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 1-7 Mayıs tarihleri arasında “Bilişim Haftası” kutlanmaktadır. Bu özel hafta, tüm bireylerin teknolojiyi doğru ve bilinçli bir şekilde kullanmalarını teşvik etmekte ve bilişim alanında farkındalığı artırmayı hedeflemektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi olarak kabul edilen bu hafta boyunca, çocuklardan gençlere kadar tüm bireylere dijital güvenlik, yapay zeka, siber zorbalıkla mücadele ve internet etiği gibi konularda bilişimin önemi anlatılmaktadır. Ayrıca, çevrim içi alışverişler konusunda da tüketicilere uyarılarda bulunulmaktadır.

“Sosyal Medya Düzenlemesi Özgürlük Kısıtlaması Olarak Algılanmamalı”

TBD Başkanı Altınsaat, Bilişim Haftası kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Altınsaat, teknolojinin çocuklar tarafından kötüye kullanımının önlenmesi için ailelere evde, eğitimcilere ise okullarda önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti. Ayrıca, siber zorbalığın önlenmesinde teknolojinin doğru kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Altınsaat, “Türkiye Bilişim Derneği olarak okullardan gelen talepler doğrultusunda velilere, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik ayrı seminerler düzenleyerek geri dönüşler aldıklarını” ifade etti.

Sosyal medyada 16 yaş altı gençlere yönelik düzenlemeye de değinen Altınsaat, bu düzenlemenin özgürlük kısıtlaması olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Sosyal medyanın getirdiği riskleri tamamen engellemenin mümkün olmadığının altını çizen Altınsaat, çocuklara, aileler ve eğitimciler tarafından kontrol edildiğini anlatmanın önemine vurgu yaptı.

“Çevrim İçi Alışverişlerde Güvenilir Siteler Tercih Edilmeli”

Altınsaat, bilişim alanındaki farkındalığın artmasının çevrim içi alışverişlerde dolandırıcılığın önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Sahte rezervasyon siteleri veya ödeme sayfaları gibi dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Vatandaşların e-posta veya WhatsApp aracılığıyla gelen linklere direk olarak gitmeden önce dikkatli olmaları gerektiğini belirten Altınsaat, çevrim içi alışverişlerde güvenilir sitelerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işlem yapmadan önce sitenin yorumlarını, şikayetlerini ve memnuniyetini incelemenin riskleri minimum seviyeye düşüreceğini söyledi.

Related Posts

Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

 Enerji tarlaları başta olmak üzere bu konuda yatırımlarına devam eden teknoloji devi, bu sefer de 2030’lu yılları düşünerek 200 megawatt füzyon enerjisi satın aldı.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …