Uzmanından kritik uyarı: ‘Kalp krizine bağlı ani ölümleri önlemek mümkün’

Modern yaşamın getirdiği stres, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı, kalp ve damar hastalıklarını artırarak ani ölümlerin en büyük nedenlerinden biri haline getiriyor. Ancak erken teşhis ve doğru müdahalelerle kalp krizine bağlı ani ölümleri önleme mümkün. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Cemal Sağ, kalp sağlığını korumanın önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

“RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT”

Kalp krizine bağlı ani ölümlerin, genellikle önceden belirti vermeyen sessiz ilerleyen damar tıkanıklıkları sonucu meydana geldiğini dile getiren Prof. Dr. Sağ, “Hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara kullanımı, aile öyküsü ve hareketsiz yaşam gibi risk faktörleri, kalp damar hastalıklarının temel nedenlerindendir. Bu faktörleri kontrol altına almak, riski önemli ölçüde azaltır” diye konuştu.

“ERKEN TANI HAYAT KURTARIR”

Düzenli kardiyolojik kontrollerin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Sağ, “Özellikle 40 yaş üstü bireylerin, ailesinde kalp hastalığı olanların ve risk faktörleri taşıyan kişilerin mutlaka düzenli muayene olması gerekiyor. Basit bir EKG, efor testi, sanal anjiyo ya da anjiyografi ile damar tıkanıklıkları erken dönemde tespit edilebilir” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENIİN”

Kalp krizine bağlı ani ölümlerin önüne geçmek için alınması gereken önlemleri sıralayan Prof. Dr. Sağ, şu önerilerde bulundu:
“Sağlıklı ve dengeli beslenin, aşırı tuz ve yağ tüketiminden kaçının. Düzenli egzersiz yaparak kalbinizi güçlendirin. Sigara ve alkolden uzak durun. Stresten mümkün olduğunca kaçının ve uyku düzeninize dikkat edin. Düzenli sağlık kontrollerinizi aksatmayın.”

“KALP MASAJI HİÇ BIRAKILMAMALI”

Kalp krizi anında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Sağ, “Eğer bir kişi kalp krizi geçirerek bilincini kaybeder ve nefes almaz hale gelirse, vakit kaybetmeden 112 Acil Servis aranmalı ve hemen kalp masajına başlanmalıdır. Kalp masajı hiç bırakılmamalı, sağlık ekipleri gelene kadar ritmik şekilde devam ettirilmelidir. Zamanında ve doğru yapılan kalp masajı, hastanın hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırır” diye konuştu.

Related Posts

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor.