Türkiye’nin gıda ihracatında pestisit ve salmonella alarmı!

Türkiye’den Danimarka’ya İhraç Edilen Ürünlerde Pestisit ve Salmonella Alarmı

Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’den Danimarka’ya gönderilen üzüm yapraklarında pestisit ve kabuklu susam tohumlarında ise salmonella tespit edildi.

RASFF raporuna göre, üzüm yapraklarındaki pestisit kalıntıları kanserojen etkilere sahip olabilirken, salmonella ise ciddi mide-bağırsak rahatsızlıklarına yol açabiliyor.

“İçeride ve Dışarıda Güven Sarsılıyor”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) Yönetim Kurulu Üyesi İ. Uğur Toprak, gıda ihracatındaki bu sorunların denetim eksikliklerinden kaynaklandığını belirtti. Toprak, “Gıda ihracatı, ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı. Ancak, bu tür skandallar hem uluslararası itibarımızı hem de iç piyasada tüketici güvenini sarsıyor,” dedi ve pestisitlerin çevresel zararları ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Toprak ayrıca, geri dönen ürünlerin şeffaflıkla ele alınması gerektiğini ve iç piyasaya sunulmadan önce detaylı analizlerden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ihracatta daha sıkı kontrollerin ve tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için ziraat mühendisleri ve gıda teknologlarının rolünün artırılması gerektiğini ifade etti.

En Çok Bildirim Yapan Ülke: Türkiye

RASFF’nin 2023 raporuna göre, Türkiye meyve ve sebzelerde pestisit kalıntısı kaynaklı bildirimlerde dört yıl üst üste en fazla bildirim yapan ülke oldu. Yapılan 168 bildirimin yarısından fazlası sınırda reddedilerek iade edildi.

Related Posts

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor.

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.