Trump’ın İçişleri Bakanı adayına Senato’dan onay, 2 ülkeye gümrük vergisi sinyali

ABD Başkanı Donald Trump’ın aday gösterdiği eski Kuzey Dakota Valisi ve iş insanı Doug Burgum, Kongre’nin Senato kanadında yapılan oylamada onay alarak İçişleri Bakanı oldu. Oylamada, Burgum’ın adaylığı 18’e karşı 79 “evet” oyuyla onaylandı. Burgum, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü John Ratcliffe, Savunma Bakanı Pete Hegseth ve Hazine Bakanı Scott Bessent’den sonra Senatodan onay alan Trump kabinesi üyesi olarak kayıtlara geçti.

Eski vali ve iş insanı Burgum, 16 Ocak’taki onay oturumunda, enerji sektöründeki hakimiyetin, ABD halkının refahının temeli olduğunu vurgulayarak, ulusal güvenlik meseleleri ve ekonominin en önem verdiği iki konu olduğunu belirtmişti. Eski başkanı Joe Biden döneminde teşvik edilen yenilenebilir enerji kaynaklarının güvenilirliği konusundaki endişelerini dile getiren Burgum, ABD’nin kömür ve nükleer gibi sürekli çalışabilen kaynaklardan daha fazla enerji üretmesi gerektiğini söylemişti.

TRUMP’TAN 2 ÜLKEYE GÜMRÜK VERGİSİ SİNYALİ

Öte yandan, Trump, Kanada ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere 1 Şubat’ta yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanacağını belirterek, buna gerekçe olarak bu ülkelerden ABD’ye olan düzensiz göç ve fentanil akışı ile ticaret açıklarını gösterdi.

AA’nın aktardığına göre, Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği bir imza töreninin ardından gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Kanada ve Meksika’ya uygulanması planlanan tarifelerin sorulması üzerine Trump, bu ülkelere yüzde 25 oranında tarife uygulayacağını söyledi. Trump, Kanada ve Meksika’ya yönelik tarifelere gerekçe olarak bu ülkelerden ABD’ye olan düzensiz göç ve fentanil akışı ile ticaret açıklarını gerekçe gösterdi.

Tarifelerin yarın açıklanacağına işaret eden Trump, “Bunu gerçekten yapmak zorundayız çünkü bu ülkelerle çok büyük açıklarımız var. Bu tarifeler zamanla artabilir ya da artmayabilir” dedi. Trump, bu ülkelerden ithal edilen petrole tarife uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna, petrole dair kararı bu gece verecekleri yanıtını verdi.

‘ABD’YE KARŞI ÇOK ADALETSİZ DAVRANIYORLAR’

Kanada ve Meksika’nın ticarette ABD’ye karşı ‘çok adaletsiz’ davrandığını savunan Trump, “Onların sahip olduğu ürünlere ihtiyacımız yok” değerlendirmesinde bulundu. Çin’in ise Meksika üzerinden ürünlerini ABD’ye gönderdiğini belirten Trump, şunları kaydetti: “Çin ile ilgili olarak da bir şeyler düşünüyorum, çünkü ülkemize fentanil gönderiyorlar ve bu yüzden yüzlerce, binlerce ölüme sebep oluyorlar. Çin de bunun için bir tarife ödemek zorunda kalacak ve biz bunu yapma sürecindeyiz. Bunun ne olacağına dair bir karar vereceğiz, ancak Çin’in ülkemize fentanil göndermeyi ve insanlarımızı öldürmeyi bırakması gerekiyor.”

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Davutoğlu: Son terör örgütü üyesi silahını bırakmadan, “Terörsüz Türkiye” değil “Terörsüz Bölge” hedefine ulaşmadan rehavete kapılamayız

Davutoğlu: Son terör örgütü üyesi silahını bırakmadan, “Terörsüz Türkiye” değil “Terörsüz Bölge” hedefine ulaşmadan rehavete kapılamayız

Büşra Özdemir kimdir? Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Büşra Özdemir kaç yaşında, nereli? Büşra Özdemir hangi görevlerde bulundu?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in görevden uzaklaştırılması sonrası Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekilliğine CHP’li Büşra Özdemir seçildi. Peki, Büşra Özdemir kimdir? Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Büşra Özdemir kaç yaşında, nereli? Büşra Özdemir hangi görevlerde bulundu?

Tarihin en büyük havacılık gizeminde yeni perde: 88 yıllık sır çözülüyor! O gün neler oldu?

Amerikalı havacı Amelia Earhart’ın 1937 yılında Pasifik Okyanusu’nda kaybolmasından bu yana süren gizem, 88 yıl sonra tarihin tozlu sayfalarından gün yüzüne çıkıyor. Bilim insanlarının izini sürdüğü bir cisim, bugüne dek elde edilen en güçlü kanıt olabilir.

İletişim Başkanlığına Burhanettin Duran atandı

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına, Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Burhanettin Duran getirildi. Görevden ayrılan Fahrettin Altun ise Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı olarak atandı.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.

Bakan Yerlikaya: FETÖ elebaşının ölümünden sonra da hain yapının peşini bırakmayacağız

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında düzenlenen ‘Zaferin Adı Türkiye’ programında konuştu. Yerlikaya, FETÖ elebaşının ölümünün ardından da mücadeleye devam edildiğini açıkladı. Pençe Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan 12 askere rahmet dileyen Yerlikaya, şehitlik mertebesinin önemini vurguladı.