Trump, İran’ın nükleer programıyla ilgili istihbarat raporunu yalanladı

Ateşkes Sonrası ABD İran Çatışmasında Neler Yaşandı?

İsrail-İran çatışması sürecinde anlaşılan ateşkes, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) istihbarat raporunun basına sızmasıyla gündeme oturdu. Pentagon raporuna göre, ABD’nin İran’a düzenlediği saldırılarda nükleer tesislerin ciddi zarar görmediği iddia edildi. Ancak Başkan Trump’ın nükleer tesislerin tamamen yok edildiği yönündeki açıklaması, raporla örtüşmüyor.

ABD ve İsrail, ateşkes sonrasında İran’a yönelik operasyonlarda başarılı olduklarını ve İran’ın nükleer silah elde edemeyeceğini belirttiler. Ancak isimsiz kaynaklar tarafından sızdırılan Pentagon raporuna göre, yer altındaki tesisler zarar görmemiş ve İran’ın nükleer çalışmalarına devam etme ihtimali bulunuyor.

İsrail’in İran’daki nükleer ve askeri tesislere yönelik saldırıları başlatmasının ardından ABD’nin destek vermesi, yerin 60 metre altına inebilen bombalarla gerçekleşmişti. Ancak Fordo, Natanz ve İsfahan’daki tesislere yapılan saldırılarda yer yüzeyinde ciddi zarar oluşsa da, yeraltındaki uranyum zenginleştirme bölümlerine etki edilememişti.

ABD basınında yer alan haberlere göre, İran’ın nükleer programına zarar verilmediği ve uranyum stoklarının da korunduğu iddia ediliyor. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü ve ABD Başkanı Trump, bu haberleri yalanlayarak operasyonları başarıyla tamamladıklarını savunuyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu’dan Açıklamalar

Ateşkes sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin nükleer tehdidi ortadan kaldırdığını belirterek, İsrail’in İsfahan, Natanz ve Arak’taki nükleer tesislerine başarılı operasyonlar düzenlediğini ifade etti. ABD’nin Fordo’daki yeraltı tesise yönelik müdahalesinin de sonuç verdiğini aktardı.

IAEA’dan İran’a Çağrı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) genel sekreteri Rafael Grossi, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’ye bir mektup yazarak acil görüşme talep etti. Grossi, IAEA’nin incelemeleri ve işbirliğiyle soruna diplomatik bir çözüm bulunabileceğini vurguladı. İran ise nükleer silah üretme iddialarını reddederek programlarının barışçıl olduğunu savunuyor.

İsrail’de Sükunet Geri Dönüyor

İsrail’de çatışma döneminde alınan güvenlik önlemleri, ateşkes sonrasında hafifletildi. Ülkenin çeşitli bölgelerinde okullar ve hastaneler yeniden faaliyete geçerken, hava sahası da sivil uçuşlara açıldı. ABD’nin Kudüs’teki büyükelçiliğini yeniden açma kararı da güvenlik tedbirlerinin hafifletilmesi olarak yorumlandı.

Related Posts

SÖZCÜ TV karartıldı! Siyasilerde tepkiler art arda geldi

RTÜK, SÖZCÜ TV’ye İmamoğlu protestolarının canlı yayınlanması nedeniyle bugüne dek görülmemiş bir ceza verdi. Bu gece yarısından itibaren doğruları öğrendiğiniz SÖZCÜ TV’nin ekranı 10 gün boyunca karanlıkta kalacak! Karartma uygulamasının başlamasının ardından siyasilerden art arda tepkiler geldi

Vahap Seçer’den birlikte hareket etme çağrısı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Belediyelerimiz sosyal adaleti, halkçı hizmet anlayışını ve kamu yararını savundukları için bu saldırılarla karşı karşıyadır. Böylesi bir süreçte partimizin her bir üyesine düşen görev demokrasiye ve halk iradesine sahip çıkmak için omuz omuza durmaktır” dedi.

Akdeniz’de 5,0 büyüklüğünde deprem

Son dakika haberi… Akdeniz açıklarında 5,0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

İzmir’de evleri yanan köylüler gözyaşlarıyla Yeni Şafak’a anlattı: Hayat bitti bizim için

İzmir’in Ödemiş ilçesinde başlayan orman yangınları Tosunlar ve Karadoğan köylerini küle çevirdi. Şiddetli rüzgarın etkisiyle bölgeye kısa sürede yayılan yangın sebebiyle 50’den fazla hane ve yüzlerce dönümlük ekin arazileri kullanılmaz hale geldi. Karadoğan ve Tosunlar köyü sakinleri yaşadıklarını korku dolu anları gözyaşları içerisinde Yeni Şafak’a anlattı.

‘Bir ev için kimseye minnet edecek değilim’

Bir iş insanının ifadesine dayanarak gözaltına alınan Muhittin Böcek, “Belediyeden
çıkan tek bir kuruş yok, İfadelerde de bana yönelik bir suçlama bulunmuyor” dedi.

Erdoğan’dan, metan gazından şehit olan 5 asker için başsağlığı mesajı 

Erdoğan’dan, metan gazından şehit olan 5 asker için başsağlığı mesajı