Telefonlar için yeni etiket zorunluluğu

Avrupa Birliği, Akıllı Telefon ve Tabletler İçin Yeni Düzenlemeyi Hayata Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB), akıllı telefonlar ve tabletler için yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Uygulanacak etiket sistemi ile 20 Haziran 2025’ten itibaren Avrupa’da satılacak tüm yeni telefon ve tabletlerin kutularında ‘enerji verimliliği, pil performansı, yazılım desteği ve tamir edilebilirlik’ gibi bilgileri içeren etiketler kullanılacak. ShiftDelete’nin haberine göre yapılacak değişiklikler, enerji verimliliği etiketlerinin yalnızca beyaz eşya gibi ürünlerle sınırlı kalmayacağını gösteriyor. Akıllı cihazlara yönelik geliştirilen bu etiketleme sistemiyle, kullanıcıların ürün tercihinde daha bilinçli karar verebilmesi hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan kriterlere göre; üreticilerin cihazları darbelere, toza ve suya karşı dayanıklı şekilde üretmesi gerekiyor. Ayrıca cihazlarda kullanılan bataryaların, en az 800 tam şarj-deşarj döngüsünden sonra dahi kapasitesinin en az yüzde 80’ini koruyabilmesi şart koşulacak.

UYGULAMA ESKİ ÜRÜNLERİ KAPSAMAYACAK

Etiket sisteminin önemli maddelerinden biri de tamir edilebilirlik olacak. Üreticilerin, bir cihaz satıştan kalktıktan sonra yedi yıl boyunca yedek parça sağlaması ve bu parçaları en geç 5 ila 10 iş günü içinde temin edebilmesi gerekiyor.

Buna ek olarak, satış sonrası yazılım güncellemesi desteği de zorunlu tutulacak. Cihazların piyasadan kalktıktan sonra en az beş yıl daha güncelleme alması şartı, üreticilerin uzun vadeli destek sunmasını gerektiriyor.

Uygulama, 2025 öncesinde satışa çıkan ürünleri kapsam dışında bırakıyor. Ayrıca bu yeni etiket sisteminin, yalnızca Avrupa pazarıyla sınırlı kalmayıp dünya genelinde de standart haline gelmesi bekleniyor.

Related Posts

Erdoğan, Özel ve Bahçeli Meclis resepsiyonuna katılmadı

TBMM’nin açılışının 105. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle gerçekleştirilen Meclis resepsiyonuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel ve MHP lideri Devlet Bahçeli katılmadı.

İstanbul depreminde son durum: 12 bina tedbiren boşaltıldı

İstanbul’da peş peşe yaşanan depremler panik yarattı. Depremin ardından can kaybı yaşanmazken, 236 kişinin kaçarken yaralandığı bildirildi. Bir metruk bina yıkılırken, 12 bina tedbiren boşaltıldı. Ulaşım, doğalgaz ve su ile ilgili de herhangi bir sorun yaşanmadığı aktarıldı.

CHP mitinglerinde AKP detayı: Yeni yer belirlendi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında toplanan MYK, bir sonraki hafta sonu yapılacak “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinginin Konya’da yapılmasına karar verdi.

Kırıkkale’de silahlı kavga çıktı 1 kişi yaralandı

Kırıkkale’de husumetliler arasında çıkan silahlı kavgada 1 kişi yaralandı.

Elma bahçesine ‘ilaçlamaya’ gitmişti: Traktör altında kalarak hayatını kaybetti

Çanakkale’de ilaçlama yaptığı elma bahçesinde traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti.

Zincirleme trafik cezası geliyor! Artık hepsi birden sayılacak

2024 yılında Türkiye’de 623 binden fazla trafik kazası meydana geldi, 2 bin 713 kişi hayatını kaybetti. Kazalarda aşırı hız başı çekerken, sürücü hataları temel neden olarak öne çıktı. Hükümet, trafik suçlarına yönelik yeni cezai düzenlemeleri Meclis’e sunmaya hazırlanıyor. AKP kurmayları özellikle zincirleme trafik suçlarına dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir