Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Ay ile Çarpışma Tehlikesi: Bilim Dünyasını Alarmda

Bilim insanları, 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı dev asteroitin 2032 yılında Ay ile çarpışma olasılığı konusunda endişeli. Son gözlemlerle çarpışma olasılığı yüzde 4.3’e yükseldi. Bu devasa kaya parçasının Dünya’ya değil, Ay’a çarpma durumunda büyük bir tehlike oluşturacağı belirlendi. Ancak, Ay’a çarpması durumunda Dünya’yı da etkileyecek.

Hiroşima’dan Daha Büyük Patlama Bekleniyor

Western Ontario Üniversitesi’nden bilim insanları, asteroitin Ay’a çarpması durumunda ortaya çıkacak patlamanın etkilerini inceledi. Çarpışma anında 6.5 megaton TNT enerjisi açığa çıkacak. Bu miktar, Hiroşima’ya atılan atom bombasının enerjisinden kat kat fazla. Çarpışma sonucunda, Ay yüzeyinde yaklaşık bir kilometre çapında bir krater oluşacak.

100 Milyon Kilogramlık Tehlike

Çarpışma sonrasında Ay’dan 100 milyon kilogramlık enkaz fırlatılacak. Bu enkazın yüzde 10’u Dünya’ya ulaşabilir. Çalışmalara göre, Dünya yörüngesindeki uydular için ciddi bir tehdit oluşturan bu durum, uzay araçlarına zarar verebilir.

Uydu Ağımız Risk Altında

Asteroit çarpışmasının uydu ağımıza vereceği hasarın boyutu, Ay’a çarpış noktasına ve enkaz miktarına bağlı olacak. Uydular için ciddi bir tehdit oluşturabilecek çarpma parçacıkları Dünya’ya hızla ulaşabilir.

Uydu Trafiği Tehlike Yaratabilir

Bilim insanları, farklı senaryolarla yapılan simülasyonlarda asteroitin Ay’a çarpma olasılığını inceledi. Uydu operatörleri için bu durum ciddi bir endişe kaynağı oluşturuyor. 2032’de Dünya’da daha fazla uydu olduğu düşünüldüğünde, asteroit çarptığında yaşanacak etkilerin artacağı belirtiliyor.

Related Posts

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Yozgatlı öğrenciler 10 yeni gök cismi keşfetti

Yozgatlı öğrenciler 10 yeni gök cismi keşfetti

Bir Gmail hesabınız varsa, Google bu değişiklikleri en kısa sürede yapmanızı tavsiye ediyor!

Google ve Morning Consult işbirliğiyle yapılan araştırma, 2024’te Amerikalı Gmail kullanıcılarının %60’tan fazlasının kimlik avı amaçlı e-postalarla hedef alındığını ve bu kişilerin üçte birinin veri hırsızlığına uğradığını ortaya koydu.