Tarım ve Orman Bakanlığınca, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğinin (BESD-BİR) başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş 2 soya ve bir mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması onaylandı.
Konuya iliÅŸkin biyogüvenlik kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, Bakanlık, BESD-BİR’in baÅŸvurusu üzerine, Bilimsel Risk DeÄŸerlendirme Komitesi ve Sosyoekonomik DeÄŸerlendirme Komitesince hazırlanan raporları deÄŸerlendirerek, genetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ 2 soya ve bir mısır çeÅŸidinin hayvan yemlerinde belirlenen ÅŸartlara uyulması kaydıyla kullanılmasına onay verdi.
Kararla, bu ürünlere iliÅŸkin “ayırt edici kimlik, geçerlilik süresi, ithalatta uygulanacak iÅŸlemler, kullanım amacı, risk yönetimi ve piyasa denetimi için gerekli veriler, izleme, belgeleme ve etiketleme koÅŸulları, ambalajlama, taşıma, muhafaza ve nakil kurulları, iÅŸleme, atık, artık arıtım ve imha koÅŸulları, güvenlik ve acil durum tedbirleri, yıllık raporlamanın nasıl yapılacağı” baÅŸlıklarındaki hususlara uyulması zorunlu tutuldu.
Genetiği değiştirilmiş söz konusu ürünlerin sadece hayvan yemlerinde, yem ya da yem ham maddesi olarak kullanılması gerekiyor.