Protestolarda yaşanan insan hakları ihlallerinin araştırılması önerisi reddedildi

İYİ Parti Araştırma Önergesi Meclis’te Reddedildi

İYİ Parti’nin 19 Mart sonrası ülke genelinde başlayan protestolarda yaşanan ağır insan hakları ihlallerini araştırmak amacıyla TBMM Genel Kurulu’nda verdiği araştırma önergesi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

“Açık Darbe Olmuştur”

Önergenin gerekçesini açıklayan Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, “19 Mart 2025’ten itibaren yaşananlar, bu ülkenin hukukuna, adaletine ve demokrasisine açıkça bir darbe olmuştur. Sokaklarda özgürlük talep edenlere acımasızca saldırılmasına izin verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

  • Yaşananlar artık sadece mahkeme değil, ülkenin temel haklarına karşı yapılmış bir saldırıdır.
  • Gözaltına alınan 1.418 yurttaşın yanı sıra 301 gencin tutuklanması kınanmıştır.
  • Demokrasiye vurulan bu darbe, milletin sabrını taşırabilir.

“Utanç Belgesine Karşı Durun”

İktidarın müdahalesini hukuksuz ve antidemokratik bulan Türkoğlu, “Bu, muhalefeti bastırma ve halkı korkutma operasyonudur. Tutuklu gençler derhal serbest bırakılmalıdır.” dedi.

Diğer Milletvekillerinden Tepkiler

DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, siyasetçiler ve belediye başkanlarının iktidarın darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını belirterek tepkisini dile getirdi.

  • Anayasa fiilen askıya alınmıştır ve devlet kurumları AKP rozeti takmış gibi çalışmaktadır.
  • Seçilmişlerin hukuksuzca görevden alınması kabul edilemez bir durumdur.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da gözaltındaki gençlerle ilgili duygularını paylaşarak adalet talebinde bulundu.

  • İşkence ve kötü muamele iddialarına Bakanların duyarsız kaldığını belirten Tanrıkulu, olaylara şeffaf bir şekilde yaklaşılması gerektiğini kaydetti.
  • İşkence ve kötü muameleye karşı ‘sıfır tolerans’ politikasının benimsenmesini isteyen Tanrıkulu, mahpusların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Related Posts

BRICS Gazeteciler Birliği Direktörü Melnikov: ‘Gazetecilerin terörist gibi gözaltına alınması kabul edilemez’

BRICS Gazeteciler Birliği Direktörü Ivan Melnikov, Bakü’de Sputnik ve Ruptly çalışanlarının yasa dışı gözaltına alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Almanya ve Avusturya, göç politikasında ittifak kuruyor

Almanya ve Avusturya, göç politikasında ittifak kuruyor

Trump, parfüm sektöründe: ‘Mini heykelli’ parfüm çıkardı

ABD Başkanı Donald Trump parfüm çıkardı. Parfümün adının ‘Victory 45-47’ olduğunu bildirdi.

İran İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısını açıkladı

İran Yargı Erki Sözcüsü Asgar Cihangir, İsrail’in İran’a saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin sayısının 935’e çıktığını bildirdi.

Dünyanın en zengin insanının düğününde bu fotoğraf konuşuldu

Dünyanın en zengin insanı ve Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ile eski gazeteci Lauren Sanchez, Venedik’te üç gün süren bir düğünle evlendi. Dünyanın en ünlü isimlerinin yer aldığı düğünde bir kare, çok konuşuldu…

ABD’deki mahkûmlara Peru zindanlarının kapısı aralandı

Peru Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Juan Alcántara, ABD ve diğer ülkelerden gelen yabancı mahkumların Peru cezaevlerinde barındırılması olasılığına hükümetin karşı çıkmadığını açıkladı. Bakan, bu durumun uluslararası sözleşmelere uygun olması halinde …