Önce saate bakın, sonra için…

Sabah Kahve İçmenin Ölüm Riskini Düşürdüğü Ortaya Çıktı

Birçok çalışma, kahve içmenin kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini gösteriyor. Ancak yapılan yeni bir araştırma, güne bir fincan kahveyle başlayanların hiç kahve içmeyenlere göre daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu.

40 binden fazla yetişkin üzerinde on yıldan uzun süre takip edilen araştırmada, sabah kahve içmenin önemli bir rol oynadığı belirlendi.

Bu çalışma, kahvenin tüketildiği zamanın sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen ilk akademik örnektir. Daha önceki araştırmalarda kahvenin kalp hastalıkları üzerindeki etkisi konusunda çelişkili bulgular elde edilmişti.

Bazı çalışmalar, orta düzeyde kahve tüketiminin riski azaltabileceğini, ancak yüksek tüketiminin artırabileceğini öne sürmüştü. Ayrıca, kahve içmenin Tip 2 diyabet gibi bazı hastalıkların riskini azalttığı da görülmüştür.

Louisiana’daki Tulane Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu çalışmada, insanlar neredeyse on yıl boyunca takip edildi ve sabah kahve içmenin diğer zamanlara göre daha faydalı olduğu ortaya çıktı.

Daha Fazla Kahve İçmek Daha Düşük Ölüm Riskiyle İlişkili

Yapılan araştırmada, daha fazla kahve tüketiminin daha düşük ölüm riskiyle “önemli ölçüde” ilişkilendirildiği belirtildi. Ancak bu durum sadece sabah kahvesi içenler için geçerliydi.

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayımlanan bir makalede, “Sabah kahve içmenin, gün içinde kahve içmekten daha düşük ölüm riskiyle daha güçlü bir şekilde ilişkilendirilebileceği” ifadesine yer verildi.

Araştırma sonuçlarına göre, sabah kahve içenlerin kalp hastalığından ölme olasılığı, hiç kahve içmeyenlere göre %31 daha düşüktü. Ayrıca, herhangi bir nedenden ölüm riskleri %16 daha düşüktü.

Ancak, tüm gün kahve içenlerde hiç kahve içmeyenlere göre bir risk azalması gözlenmedi.

Tulane Üniversitesi’nden baş yazar Dr. Lu Qi’nin açıklamaları şöyle:

– Yapılan araştırmalar, kahve içmenin kardiyovasküler hastalık riskini artırmadığını ve bazı kronik hastalık risklerini düşürdüğünü gösteriyor.

– Bu nedenle, kahve içmenin doğru zamanlaması kalp sağlığı için önemlidir.

– Kahve içme zamanlamalarını ve sağlık sonuçlarını test eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

– Öğleden sonra veya akşam kahve tüketiminin hormon seviyelerini etkileyerek kardiyovasküler risk faktörlerinde değişikliklere yol açabileceği düşünülmektedir.

Londra’daki Royal Brompton ve Harefield Hastaneleri’nden Profesör Thomas Luuscher’in değerlendirmesi:

– Gün boyunca kahve içenlerin uyku sorunlarıyla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.

– Sabah saatlerinde kahve içmenin sağlıklı olma olasılığı yüksektir.

– Bu nedenle, kahvenizi için ama bunu sabah saatlerinde yapın.

*** The Telegraph Laura Donnelly – Sağlık Editörü

*** CNN, European Heart Journal

Related Posts

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor.