Küresel piyasalar ticaret anlaşmalarından kaynaklanan iyimserlikle ilerliyor (23 Temmuz 2025)

“`html

Global Ticaret Gelişmeleri Piyasaları Etkiliyor

Dünya genelinde tarife belirsizliklerinin sürmesi, piyasalarda belirsizlik yaratarak etkilerini hissettiriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük ticaret ortaklarından biri olan Japonya ile varılan anlaşma ve diğer ortaklarından biri olan Çin ile yapılacak olan müzakerelere dair umut verici haberler, risk algısını hafifletti.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Japonya ile gerçekleştirilen ticaret anlaşmasının tamamlandığını açıkladı. Bu anlaşma kapsamında Japonya, yüzde 15 oranında gümrük vergisi ödeyecek. Trump’ın daha önce açıkladığı yüzde 25’lik tarifeden daha düşük olması, piyasalarda olumlu bir hava yaratmayı başardı.

Trump, Truth Social hesabında yaptığı paylaşımda, Japonya ile olan bu anlaşmayı “belki de bugüne kadar yapılmış en büyük anlaşma” olarak tanımladı.

Başkan Trump, Japonya’nın Amerika’ya 550 milyar dolar yatırım yapacağını ve bu yatırımların yüzde 90’ını kontrol edeceklerini duyurarak, bu anlaşmanın yüz binlerce yeni iş imkanı yaratacağını ifade etti.

Trump ayrıca, Japonya’nın ülkesini otomobil, kamyonet, pirinç ve diğer tarım ürünlerine açacağını belirtti.

ABD-Çin Görüşmelerine Odaklanıldı

Diğer yandan, Amerika yönetiminin özellikle Çin ve Avrupa Birliği (AB) ile ticaret anlaşmaları yapılabileceğine dair beklentiler artarken, gözler gelecek hafta Pekin ve Washington arasında gerçekleşecek olası müzakereye çevrildi.

A.B.D. Hazine Bakanı Scott Bessent, gelecek hafta İsveç’in Stockholm kentinde Çinli yetkililerle buluşacaklarını ve bu toplantıda Çin’e yönelik tarife erteleme süresinin uzatılıp uzatılmayacağının görüşüleceğini dile getirdi.

Bu gelişmeler ışığında, düşük oranlar dahi uygulanacak tarifelerin enflasyon üzerindeki olası etkileri konusunda endişeler sürerken, Amerika’daki makroekonomik verilerin toparlanması, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasındaki yönelimine dair soru işaretlerini artırıyor.

Uzmanlar, Fed yetkililerinin faiz indirimleri konusundaki farklı yaklaşımlarının piyasalardaki belirsizlikleri artırdığını vurguluyor. Bu ay Fed’in politika faizini sabit tutmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Dün Fed Başkanı Jerome Powell, “Büyük Bankalar için Sermaye Çerçevesinin Bütüncül Gözden Geçirilmesi Konferansı” sırasında piyasalara etki edecek bir açıklama yapmadı.

Tahvil Faizlerinde Dalgalanma

Tahvil piyasalarında, gelişmelerin etkisiyle birlikte ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, %4.35 seviyesine gerileyerek son beş işlem gününde de düşüş kaydetti. Şu an itibarıyla tahvil faizi %4.37 seviyelerinde. Dolar endeksi ise 97.5 seviyelerinde yatay bir seyir izledi.

Faiz indirim beklentileri ve dolar endeksinin zayıflaması, tahvil faizlerinin gerilemesiyle desteklenen altının ons fiyatını %1 artışla 3,431 dolara çıkardı. Ticaret anlaşmasının etkisiyle altının ons fiyatı, yeni günde %0.3 düşüşle 3,418 dolardan işlem görmekte.

Brent petrolün varil fiyatı ise %0.1 artışla 68.2 dolara yükseldi.

Kurumsal alanda, General Motors’un dün açıkladığı finansal sonuçları beklentileri aşmasına rağmen, hisseleri %8’in üzerinde değer kaybı yaşadı. Şirket, ikinci çeyrekte tarife etkisi olarak 1.1 milyar dolar kaybetti.

Coca-Cola, sonbaharda ABD’de şeker kamışı ile üretilen bir ürün tanıtma planını açıklarken, kar ve gelir raporları beklenenden yüksek olmasına rağmen hisseleri %1 geriledi.

Lockheed Martin, beklenenden kötü gelen sonuçlar sonrası hisselerinde %11 oranında bir düşüş gördü.

New York Borsası’nda S&P 500 endeksi %0.06 artarak kapanış rekorunu tazeledi. Dow Jones %0.4 değer kazanırken, Nasdaq %0.39 düştü. ABD’nin endeks vadeli kontratları, yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı.

Avrupa’da 1 Ağustos Süreci Bekleniyor

Avrupa borsaları dün karışık bir görünüm sergiledi. ABD ile tarifelerde 1 Ağustos itibarıyla sona erecek ertelemenin bir anlaşmaya dönüşüp dönüşmeyeceği yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avro Bölgesi’ndeki 151 bankanın katılımıyla gerçekleştirdiği Banka Kredi Anketi’nin (BLS) sonuçlarını yayınladı. Rapora göre, yılın ikinci çeyreğinde şirketlerin kredi taleplerinde belirgin bir artış gözlemlenirken, bu talebin yılın üçüncü çeyreğinde de devam etmesi bekleniyor. ECB, bu artışı Avro Bölgesi’nde azalan faiz oranlarına bağlıyor.

ECB’nin yarın açıklayacağı para politikası kararları yatırımcıların odağını oluşturuyor. Faiz indirimlerine ara verilmesi beklenen toplantıda, bir sonraki indirim için eylül veya aralık ayları öngörülüyor.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0.12 artarken, Almanya’da DAX 40 %1.09 ve Fransa’da CAC 40 %0.69 geriledi. İtalya’da ise FTSE MIB 30 endeksi yatay bir seyir izledi. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar, güne karışık bir başlangıç yaptı.

Asya Borsaları Pozitif Hava Yakaladı

Asya borsaları, ABD ile Japonya arasında varılan ticaret anlaşmasının getirdiği iyimserlikle, otomotiv sektöründe ciddi yükselişler kaydetti.

Trump’ın Japonya ile anlaşmaya varıldığını açıklamasının ardından, Japon otomotiv devlerinden Subaru, Mazda, Toyota ve Honda’nın hisseleri %10’dan fazla artış gösterdi. Güney Koreli Hyundai Motor hisseleri de %8 oranında bir yükseliş yaşadı.

Japonya’daki siyasi gelişmeler de yatırımcılar açısından dikkatle izleniyor. Kyodo Haber Ajansı’nın haberine göre, Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba’nın koalisyonun seçim yenilgileri sonrası ağustos ayında istifa etmesi bekleniyor.

Bu gelişmelerle birlikte, Japonya’da Nikkei 225 endeksi kapanışa doğru %3.4, Güney Kore’de Kospi %0.2, Hong Kong’da Hang Seng %1.2 ve Çin’de Şanghay Bileşik endeksi %0.8 yükseliş gösterdi.

Yurt İçinde Tüketici Güven Endeksi Beklentisi

Dün Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 10,616.18 puandan kapatırken, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki (VİOP) BIST 30 endeksi, dün akşam normal seans kapanışına göre hafif bir artışla 12,249.00 puanda işlem gördü.

Dolar/TL, dün günü 40,4020 seviyesinden kapatırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında %0.1 artışla 40,4290’dan işlem görüyor.

Analistler, gün içerisinde yurt içinde tüketici güven endeksi ve yurt dışında da Avrupa Bölgesi tüketici güven endeksi, ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve mevcut konut satışlarını takip edeceklerini belirttiler.

Tarife haberlerinin endekslerin yönü üzerinde etkili olacağı düşünülmekte. Teknik olarak BIST 100 endeksi için 10.700 ve 10.800 seviyeleri direnç, 10.500 ve 10.400 seviyeleri ise destek konumunda.

Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler

  • 09.00 Japonya, haziran ayı yıllık makine siparişleri
  • 10.00 Türkiye, temmuz ayı tüketici güven endeksi
  • 14.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları
  • 17.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı tüketici güven endeksi
  • 17.00 ABD, haziran ayı mevcut konut satışları

“`

Related Posts

Eşinin hastalığına çözüm ararken servet kazandı: Şehir hayatını bıraktı, Sivas’ta üretmeye başladı

Samsun Emniyet Müdürlüğünde bilgisayar işletmeni olarak görev yaparken 2020 yılında emekli olan Selvi, bir ilaç fabrikasından emekli olan astım hastası eşi Muazzez Selvi ile bir süre Samsun’da yaşamaya devam etti. Selvi, astım hastası eşinin nemli …

Kilis’te Terzilikte Yarım Asır

Ökkeş İbişoğulları, 65 yıllık terzilik kariyerinde mesleğin zor günlerini yaşıyor.

Yerel kalkınma hamlesi çağrısı üzerine

Yatırım ortamında öngörülebilirlik ve esneklik sağlanması amacıyla başvuruların yıl boyunca sürekli olarak alınabildiği bir sistem tasarlanmalıdır. Bu sayede yatırımcılar, programın sabit takvimine bağlı kalmaksızın, kendi iş planlamaları doğrultusunda başvuru yapma imkânına kavuşur

Şanlıurfa’da 43 Kaçak Trafo Tespit Edildi

Dicle Elektrik, yapay zeka ve drone ile 43 kaçak trafo buldu, saldırı sonrası hukuki işlem başlatıldı.

Mersin’de 100 Kilo Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Mersin’de Jandarma’nın gerçekleştirdiği operasyonda 100 kilo kaçak tütün ve 1 şüpheli yakalandı.

Mersin’de 100 Kilo Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Mersin’de Jandarma’nın gerçekleştirdiği operasyonda 100 kilo kaçak tütün ve 1 şüpheli yakalandı.