Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Elektronik Sigaraların Tehlikeleri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigaraların beklenenden daha tehlikeli olduğunu vurgulayarak, dünya genelinde her yıl 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklar sonucu yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Salepçi, bu kayıpların yaklaşık 7 milyonunun aktif ve 1,3 milyonunun ise pasif içicilerden oluştuğunu belirtti.

‘Gençlerde Elektronik Sigara Kullanımı Artıyor’

Gençler arasında elektronik sigara kullanım oranının dünya genelinde yüzde 20’lere ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Salepçi, Türkiye’de ise lise ve üniversite öğrencileri arasında bu oranın yüzde 16 ila 20 arasında değiştiğini açıkladı. Gençlerin sadece karizmatik görünme amacıyla elektronik sigara kullandığını belirten Salepçi, bu ürünlerin gençleri cazip aromaları ve renkli tasarımlarıyla cezbettiğini ifade etti.

‘Nikotin Bağımlılığı ve Ciddi Sağlık Riskleri’

Prof. Dr. Salepçi, gençlerin kullandığı tek kullanımlık puff barlarda yüksek miktarda nikotin bulunduğunu ve bu durumun ciddi bağımlılık riski taşıdığını söyledi. Ayrıca, elektronik sigaraların akciğer dokusuna ciddi hasar verdiğini ve akciğer kanseri riskini artırdığını vurguladı.

‘Yasal Düzenlemelere Rağmen Kolay Ulaşım’

Türkiye’de elektronik sigaraların kapalı alanlarda kullanımının yasak olduğunu ancak ürünlere hala kolayca ulaşılabildiğini belirten Prof. Dr. Salepçi, elektronik sigaraların uzun vadede kanserojen etkilere yol açabileceğine dikkat çekti.

Ailelere Çağrı

Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, gençler üzerindeki etkileri nedeniyle elektronik sigaraların 18 yaşından küçüklere satışının yasaklanması gerektiğini vurgulayarak, aileleri ve okul yetkililerini bu konuda çok dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, elektronik sigaraların görünümünden dolayı ailelerin bu ürünleri fark edemeyebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.