İranlı enerji uzmanları, ABD’nin uyguladığı yaptırımların sona ermesi halinde ÅŸu an günlük 4 milyon varilden fazla olan üretim kapasitesinin 8 milyon varile kadar çıkabileceÄŸini belirtiyor.
Enerji uzmanları Sepehr Sepehri, Borzo Kanberi ve Maziyar Zend, yaptırım altındaki İran enerji sektörünün durumunu ve petrol sanayisinin geleceğini AA muhabirine değerlendirdi.
İranlı uzman Sepehri, yaptırımların kalkmasının ve kazan-kazan siyasetinin tüm dünyanın olduÄŸu gibi İran’ın da çıkarına olacağını belirterek, “Dünya enerji sektöründe önemli bir rolümüz var. Yabancı ortaklarımızın daha akıllıca hareket etmesi halinde biz de onlarla çalışmak istiyoruz. Yaptırımlar zayıflar ya da kalkarsa tüm dünya ile çalışmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yaptırımlar sürecinde İran’ın üretim kapasitesinin azalmadığını, sadece üretilen miktarın düştüğünü aktaran Sepehri, “İran Milli Petrol Åžirketi, günlük 4 milyon varilden daha fazla petrol üretebilir. Bu potansiyele sahip. Yaptırımlar kalkarsa İran’ın 4 milyon olan üretim kapasitesi 6-8 milyon varile çıkabilir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Petrol sanayisinin geçmiÅŸ yıllarda olduÄŸu gibi gelecekte de İran’ın en önemli sektörü olmaya devam edeceÄŸini dile getiren Sepehri, ÅŸunları söyledi:
“Ülkenin ekonomisi önemli oranda petrole dayalıdır. Petrol sanayisi uzun yıllardır yaptırım ÅŸartları nedeniyle baskı altındadır ancak buna raÄŸmen birçok projeyi hayata geçirmeyi baÅŸardı. Yaptırım ÅŸartlarında iÅŸimizi yapabildiysek yaptırımların kalkmasıyla daha iyi iÅŸler yapacağımıza inanıyorum.”
İran petrol sektörünün geleceÄŸinden umutlu olduÄŸunu ifade eden Sepehri, “Åžu an dünya daha iyi kararlar alıyor ve daha mantıklı hareket ediyor. İran’ın enerji piyasasından silinemeyeceÄŸini biliyorlar. Silmeye çalışanlar bunu baÅŸaramadı.” görüşünü paylaÅŸtı.
– “İRAN’IN ÜRETİM POTANSİYELİ AÇISINDAN HİÇBİR PROBLEMİ YOK”
Petrol Bakanlığında 24 yıldır çalışan enerji uzmanı Borzo Kanberi de ABD yaptırımlarının İran için sınırlamalar meydana getirdiğini, bu yüzden dahili potansiyele yöneldiklerini dile getirdi.
Kanberi, “Yaptırımlar kalkarsa bizim için çok fırsatlar oluÅŸacaktır. Dünya petrol sanayisiyle iyi iliÅŸkilerimizin olmasını istiyoruz. Dünya petrol piyasasında yerimizin olması için çaba göstermeliyiz. İran’ın üretim potansiyeli açısından hiçbir problemi yoktur.” diye konuÅŸtu.
Enerji uzmanı Maziyar Zend ise yaptırım sürecinde birçok alanda yerli üretime ağırlık verdiklerini ve daha önce ithal ettikleri boruları şimdi kendilerinin ürettiğini kaydetti.
Zend, “Petrol sanayisi yıllardır yaptırım altında fakat faaliyetlerini sürdürüyor. Petrol sanayisinin geleceÄŸini aydınlık görüyorum. Bazı kuyuların ömrü doluyor, bazılarına da bakım yapılması gerekiyor. Bakım için gerekli teçhizatı dışarıdan alıyorduk ÅŸimdi kendimiz üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.