Intel, Panther Lake serisi ile geliyor! İşte özellikleri

Intel Panther Lake İşlemci Serisi İçin Çıkış Takvimi Belli Olmaya Başladı

Intel’in yeni nesil mobil işlemci ailesi Panther Lake için çıkış tarihi netleşmeye başladı. Şirketin, 18A üretim süreciyle geliştirdiği ilk işlemci modeli olan Intel Core Ultra 300 serisine ait işlemci, 2025’in son çeyreğinde piyasaya sürülecek. Ancak, serinin diğer üyelerinin çıkış tarihi 2026’nın ilk çeyreğine ertelendi.

Intel Panther Lake Serisi Detayları

Panther Lake mimarisiyle gelen ilk modelin Intel Core Ultra 300 serisinden olacağı belirtiliyor. Bu yeni çip, 4 performans çekirdeği, 8 verimlilik çekirdeği ve 4 adet Xe3 Celestial grafik çekirdeği içerecek.

İşlemcinin dikkat çeken bir diğer yanı ise düşük güçlü (LP) verimlilik çekirdeklerinin bulunmaması. 45W TDP değeriyle gelen bu yapı, özellikle yüksek performans gerektiren dizüstü bilgisayarlar ve üst düzey mobil oyun sistemleri için tasarlanmış.

2026 yılında çıkacak modellerin en güçlüsü ise 6 Cougar Cove performans çekirdeği, 8 Skymount verimlilik çekirdeği, 4 düşük güçlü verimlilik çekirdeği ve 4 GPU çekirdeğinden oluşan bir yapıya sahip olacak.

Intel Panther Lake İşlemci Serisi ve Yenilikçi Teknolojiler

Panther Lake sadece çekirdek yapılandırmasıyla değil, aynı zamanda üretim teknolojisiyle de Intel için stratejik bir öneme sahip. 18A üretim süreci, gate-all-around (GAA) transistör mimarisi ve arka taraf güç dağıtımı gibi önemli yenilikleri içeriyor.

Intel, bu süreç sayesinde performans/watt oranında yüzde 15, yonga yoğunluğunda ise yüzde 30’a varan bir artış hedefliyor. Bu teknoloji hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyoruz! Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

 Enerji tarlaları başta olmak üzere bu konuda yatırımlarına devam eden teknoloji devi, bu sefer de 2030’lu yılları düşünerek 200 megawatt füzyon enerjisi satın aldı.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …