İktidar ekonomi ile övünürken, büyük firmalar işten çıkarmalara başladı! Prof. Hayri Kozanoğlu: ‘İşten çıkarmalar artacak’

Vestel ve Diğer Firmaların İşten Çıkarmalarının Arkasındaki Sebepler

Vestel’in 2 bin işçiyi işten çıkarma kararı alması ve diğer büyük firmaların da benzer adımlar atması, ekonomi programını sorgulamamıza neden oldu. Ekonomi uzmanı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, yaşananları detaylarıyla analiz etti. Faiz oranlarının yükseliğine dikkat çeken Kozanoğlu, 19 Mart sonrası bu durumun daha da kötüleştiğini belirtti.

‘Faizler Artık Daha Yüksek ve Tehlikeli’

Kozanoğlu, yüksek faiz oranlarının işletmeleri zaten olumsuz etkilediğini vurgulayarak, şimdi faizlerin daha da artmasıyla işletmelerin ciddi bir mali yük altına girdiğini açıkladı. Bu durumun işletmeler üzerinde iki yönlü bir etkisi olduğunu söyleyen Kozanoğlu, “Birincisi, işletmeler için kredi maliyetlerinin artması ve bu durumun maliyetlere olumsuz etkisi. İkincisi ise beyaz eşya ve elektronik gibi sektörlerde yoğunlaşan işten çıkarmalar. Bu ürünlerin genellikle taksitle alınması, ancak faizlerin yükselmesiyle tüketici gücünün azalması bu sektörleri olumsuz etkiliyor” dedi. Kozanoğlu, tüketicilerin bu ürünleri satın alırken kredi kullandığını ve artan maliyetlerin tüketici tercihlerini etkilediğini de ekledi.

Üç Ana Faktör

Kozanoğlu, yaşananları üç ana faktör üzerinden şöyle özetledi:

  • İşletmeler için yüksek faiz maliyeti ve ekonomik durgunluğun beklentisi
  • Bireylerin yüksek faiz ve alım gücündeki azalma nedeniyle kredi ve taksitli alımlardan kaçınması
  • ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinin etkisiyle Çin ve diğer Asya ülkelerinin ürünlerinin farklı pazarlara yönlendirilmesi ve bu durumun iç piyasadaki rekabeti azaltması

Kozanoğlu, gelecekte daha fazla işten çıkarmanın beklendiğini belirtirken, son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerin işçi hakları açısından önemli olduğunu vurguladı. Merkez Bankası’nın enflasyon sunumu sonrasında yaptığı açıklamada da Ticari ve tüketici faiz oranlarının yüksek seyredeceğini ifade eden Kozanoğlu, bu durumun şirket iflaslarını artırabileceğini belirtti.

Related Posts

Türkiye’nin sanayi devi iflas etti

Otomotivden tarıma pek çok sektöre üretim yapan Asman Çelik’in konkordato talebi mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme yüzlerce çalışanı bulunan şirketin iflasına karar verdi.

Nefes Gazetesi iddiası: Mehmet Şimşek gidici… Yerine kim geliyor

Nefes Gazetesi yazarı Nuray Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hem sosyal hem psikolojik açıdan acı çektiğini belirterek görevinin başka bir isme verileceğini yazdı.

Küresel piyasalar ticaret anlaşmalarından kaynaklanan iyimserlikle ilerliyor (23 Temmuz 2025)

Dünya genelinde tarife belirsizlikleri varlığını korurken, konuya ilişkin gelişmeler piyasaların yönü üzerinde etkili oluyor. ABD’nin en büyük ticaret ortaklarından Japonya ile anlaşması ve diğer bir partneri Çin ile de gelecek hafta uzlaşı …

Eşinin hastalığına çözüm ararken servet kazandı: Şehir hayatını bıraktı, Sivas’ta üretmeye başladı

Samsun Emniyet Müdürlüğünde bilgisayar işletmeni olarak görev yaparken 2020 yılında emekli olan Selvi, bir ilaç fabrikasından emekli olan astım hastası eşi Muazzez Selvi ile bir süre Samsun’da yaşamaya devam etti. Selvi, astım hastası eşinin nemli …

Kilis’te Terzilikte Yarım Asır

Ökkeş İbişoğulları, 65 yıllık terzilik kariyerinde mesleğin zor günlerini yaşıyor.

Yerel kalkınma hamlesi çağrısı üzerine

Yatırım ortamında öngörülebilirlik ve esneklik sağlanması amacıyla başvuruların yıl boyunca sürekli olarak alınabildiği bir sistem tasarlanmalıdır. Bu sayede yatırımcılar, programın sabit takvimine bağlı kalmaksızın, kendi iş planlamaları doğrultusunda başvuru yapma imkânına kavuşur