Filistin’in gerçeği filmin gerçeği oldu
4 mins read

Filistin’in gerçeği filmin gerçeği oldu

Seray Şahinler – Filistin asıllı yönetmen Farah Nabulsi, yeni filmi “The Teacher” ile İstanbul’daydı. 11. Boğaziçi Film Festivali’ne konuk olan yönetmen, festivalin açılışında yaptığı konuşmayla İsrail’in saldırılarılarıyla insanlık dramının yaşandığı Gazze için çağrıda bulundu. Nabulsi filmde Filistinli bir öğretmenin öyküsünü anlatıyor, filmin gerçeği hayatın gerçeğine dönüşüyor çünkü Batı Şeria’da yapılan çekimler sırasında İsrail tarafından Filistin’e yönelik çok sayıda saldırı gerçekleşmiş. Nabulsi ile hem filmi hem Filistin’de yaşananları konuştuk.

– Sizi Filistinli bir öğretmenin hikâyesini anlatmaya çağıran neydi?

Film anne ve babaya olan sevgiyi, kendini affetme ve adalet arayışını anlatıyor. Bu filmi yazarken birkaç farklı unsurdan etkilendim. Londra’da doğdum, büyüdüm ve eğitimimi tamamladım. Lakin soyum Filistin’den geliyor. Askeri işgal altında kalan kolonize edilmiş Filistin’e olan ziyaretlerimde; bu savaşı ilk elden yaşayan pek çok Filistinli ile tanıştım. “The Teacher”a konu olan şeyleri onlar zaten yaşamışlardı. Hayata verilen değer ne kadar adaletsiz ve dengesiz; 1’e karşı 1000. “The Teacher” bütün bu yaşanılan gerçek öykülerin, benim görsel ve sözel hayal gücümle harmanlanmasıyla oluştu.

– Filmi Batı Şeria’da çektiğiniz sırada neler yaşandı, nasıl bir atmosfer vardı orada?

Oyuncu ekibin iki günlük bir arası vardı fakat İsrail’in kurduğu barikatlar yüzünden dört gün boyunca sete geri dönemediler. Bu da bağımsız sinema sektöründe çok fazla para kaybetmek demek. Beni en çok etkileyen zorluk, duygusal ve zihinsel olan yüktü. Vahşi ve sert bir ortamda film yapıyorsunuz ve o gerçeklikte çekim yapmaya çalışıyorsunuz. Aynı anda o gerçeklik gerçek zamanlı olarak etrafınızda gerçekleşiyor. Batı Şeria’da çekim yaparken köyde yasa dışı İsrailli yerleşimciler zeytin ağaçlarını ateşe verdiler. Bu filmde de geçen bir sahne. Bir başka sefer Nablus şehrinde gece geç saatte çekimi bitirmiştik. Birkaç saat sonra uyanıp telefonuma baktığımda gördüm ki İsrail ordusu Nablus kentine girmiş ve bizim çekim yaptığımız yere çok yakın bir evi havaya uçurmuş. Çekimlerimizin sonuna doğru bir noktada Gazze’ye bombalar yağdırmaya başladılar. Filmin çekimlerini durdurmayı, uluslararası oyuncu ve ekibin ayrılmasını bile konuştuk. Kolay bir süreç değildi.

– Dünyanın pek çok yerinde Filistin’e destek veren, İsrail’i kınayan sanatçıların yeni projeleri bir bir iptal ediliyor. Sanat dünyasının Filistin davasına sessiz kaldığını düşünüyor musunuz?

Her geçen gün daha fazla ünlü Filistin’i savunuyor. Tabii herkes aynı tepkiyi göstermiyor. Eğer ki soykırımı durdurmak ve ateşkes ilan etmek için konuşan birini cezalandıracak olursanız savunulamaz konumdaki birini savunmuş olursunuz. Neden binlerce çocuğun ölümünü durdurmak isteyen birini cezalandırasınız ki? Umuyorum ki daha fazla insan sesini duyuracak. 

Seyirciden destek

İngiltere’de yaşayan Farah Nabulsi, Batı Şeria’da bir baba ile kızının evlilik yıl dönümü hediyesi alma serüvenini anlatan filmi “Hediye” ile 2021’de “BAFTA’da ödül kazanmıştı. “Şimdi”, “Gazze Kâbusu” gibi yapımlara da imza atan Nabulsi’nin senaryosunu yazıp yönettiği “The Teacher” ise ilk gösterimini Toronto Film Festivali’nde yaptı ve seyircilerin büyük desteğini aldı.

Kültürel boykota davet

– Gazze’de yaşanan drama karşı dünyaya çağrınız ne olur peki?

Herkesin boykota katılmasına çağrıda bulunmak istiyorum. Özellikle sivil toplum örgütlerine sesleniyorum. En azından sosyal medya hesaplarından veya sitelerinden duyurarak yardımcı olabilirler. Eğer bireysel olarak bir değişim yapmak istiyorsak ve bunda samimiysek boykot tek yol.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir