Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Fibromiyalji Farkındalık Günü: Görünmeyen Ağrıların Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisi

Her yıl 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü, milyonlarca kişiyi etkileyen fibromiyalji sendromuna dikkat çekmek için anma ve bilinçlendirme çalışmalarıyla öne çıkıyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişiye fibromiyalji teşhisi konulurken, bu sayı giderek artıyor. Orzaks, 20 yıllık deneyimiyle Fibromiyalji Webinarı düzenleyerek bu özel güne katkı sağlıyor. Şirket, sağlığı ön planda tutarak, kaliteli bir yaşam için farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Erken Tanı Önemli

Fibromiyalji, kronik yorgunluk, depresyon, beyin sisliği, sindirim sorunları, kas ve eklem ağrıları gibi birçok belirtiyle karmaşık bir sendrom olarak karşımıza çıkıyor. Kadınlarda daha sık görülen bu hastalık genel popülasyonda yaklaşık olarak %2 oranında bulunurken, şehirleşmiş bölgelerde bu oran %11’e kadar çıkabilmektedir. Fibromiyalji hastalığında erken tanı, tedavi başarısını doğrudan etkileyen önemli bir faktördür.

Fibromiyalji ve Sinir Sistemi

Fibromiyalji genellikle omurga ve uzuvlarda yaygın ağrılarla kendini gösterir. Kas ve tendonlardaki kısalmalar ile sinir sıkışmalarının eşlik ettiği durumlarda ağrı şiddetlenebilir. Fibromiyalji, kas-iskelet sistemi yanı sıra sinir sistemi üzerinde de etkili olabilir. Bu nedenle, fibromiyalji yalnızca kas ve iskelet sistemi değil, aynı zamanda sinir sistemi üzerinde de etkili bir sistemik bir sorundur.

Tedavide Bütüncül Yaklaşımın Önemi

Fibromiyalji hastalığının tedavisinde amaç, sadece semptomları kontrol altına almak değil, hastayı aktif bir yaşama geri döndürmektir. Tedavi sürecinde reçete edilen ilaçların düzenli kullanımı, hastaların günlük hayata aktif katılımı için önemlidir. Ayrıca, magnezyum takviyelerinin fibromiyalji yönetiminde olumlu etkileri olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Magnezyum formlarının doğru seçimi, hastalığın yönetiminde önemli bir rol oynar.

KAYNAKÇA:

  • Lowry E, Marley J, McVeigh JG, McSorley E, Allsopp P, Kerr D. Dietary Interventions in the Management of Fibromyalgia: A Systematic Review and Best-Evidence Synthesis. Nutrients. 2020 Aug
  • Kia S, Choy E. Update on treatment guideline in fibromyalgia syndrome with focus on pharmacology. The Biomedicines 2017;5(20): doi:10.3390/biomedicines5020020.
  • Marques AP, Santo ASE, Berssaneti AA, Matsutani LA, Yuan SLK. Prevalence of fibromyalgia: literature review update. Rev Bras Reumatol. 2017;57(4):356-363.
  • Ata AM, Çetin A. Fibromiyalji tanımı, epidemiyolojisi. Türkiye Klinikleri J PM&R-Special Topics 2015;8(3):1-4. (Kaynak)
  • Magnesium and Fibromyalgia: A Literature Review Michael Boulis, Mary Boulis, and Daniel Clauw. BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı. (Kaynak)

Related Posts

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor.