Endometriozis her 10 kadından 1’inde görülen hastalık!

Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Merkezi, Akreditasyon Belgesini İkinci Kez Aldı

Türkiye’nin ilk ve tek Endometriozis Merkezi, 2. kez akreditasyon belgesi almaya hak kazandı. Merkezin sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta ise  2. kez ‘Mükemmel Cerrah’ unvanını aldı.

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kadında görülen, ancak yeterince bilinmeyen endometriozis hastalığına odaklı hizmetlerin verildiği Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Mükemmelliyet Merkezi; Surgical Review Corporation (SRC) tarafından ‘Multidisciplinary Endometriosis Center of Excellence’ unvanına layık görüldü. Kar amacı gütmeyen ve hasta güvenliğini ön planda tutan Uluslararası Bağımsız Denetçi Surgical Review Corporation (SRC) tarafından ilk kez 2022 yılında akredite olan merkez, başarılarından dolayı 2025 yılında da akreditasyona hak kazandı. Ameliyat sayısından hasta rotasyonuna, ekiplerin tıbbi özelliklerinden arşiv sistemine kadar tüm süreçlerin değerlendirilmesi ve denetlenmesiyle hak kazanılan SRC akreditasyonu; sağlık hizmetlerinde dünya çapında standartlara sahip kurumlara veriliyor.

Avrupa’nın 2. merkezi

Mart 2025 tarihinde SRC tarafından yüz yüze denetimlerinden başarıyla geçen Merkez, yeni akretidasyonla Türkiye’de ilk, Avrupa’daki 2’nci, dünyadaki 6’ncı “Mükemmeliyet Merkezi” olma unvanıyla faaliyetlerini yürütüyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Endometriozis Mükemmelliyet Merkezi’nin medikal ekip lideri Prof. Dr. Taner Usta’nın ‘Mükemmel Cerrah’ olma unvanı ise ikinci kez onayladı.

Endometriozis, Türkiye’de 2 milyon kadının sorunu

Endometriozis hastalığı ve akreditasyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Taner Usta, Türkiye’ye böyle bir merkez kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Endometriozis, rahim içindeki hücrelerin adeta rahim içinden çıkarak; yumurtalık, karın içi zarı, tüpler, idrar kesesi, bağırsaklar ve üreterler gibi organlara gitmesiyle kendini belli eden önemli bir hastalık. İlerlediği organa bağlı olarak farklı belirtiler veriyor. Organ kaybı gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hastalar, genellikle şiddetli karın ağrıları çekiyor. Yerleştiği organa göre farklı belirtiler vermesi nedeniyle endometriozis tanısı 6-7 yıl gibi uzun sürebiliyor. Çok yaygın bir hastalık. Dünyada her 10 kadından 1’inin, Türkiye’de ise yaklaşık 2 milyon kadının bu sorunu yaşadığı biliniyor. Böyle bir merkezin kurulmasının amacı, hastanın tüm ihtiyaçları düşünülerek uluslararası nitelikte hizmet verilmesidir”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Yaz tatilinde yanlış zaman yönetimi akran zorbalığını tetikliyor

Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü İpek Coşkun Armağan, serbest zaman yönetimi yapamayan birçok anne baba için yaz tatilinin kadim problem haline dönüştüğünü, bu süreçte çocuklar arasında “dijital bağımlılık” ve “dijital zorbalık” kavramlarının tetiklendiğini bildirdi. Armağan, AA muhabirine, yaz tatilinde çocukların ekran bağımlılığı ya da dijital davranış bozukluklarının yakından hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor.