Azerbaycan EÄŸitim Programı’nın açılışında deÄŸerlendirmelerde bulunan Dönmez, Türkiye-Azerbaycan kardeÅŸliÄŸine yeni bir muhabbet halkasının eklendiÄŸini söyledi.
Dönmez, Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeÅŸlik kapasitesini görmek isteyenlerin ortak projelere ve birbirine olan muhabbetine bakması gerektiÄŸini vurgulayarak, “İşte bu birliktelik gücüyle kadim Azerbaycan toprağı KarabaÄŸ, asıl sahibinin ellerinde abad olmaya baÅŸladı. Kafkasya, bu kardeÅŸliÄŸin gücüyle barış ve huzura kavuÅŸtu.” ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Azerbaycan arasında teknolojinin, eğitimin ve enerji başta olmak üzere yeni projelerin konuşulduğu bir tablo için kolların sıvandığını aktaran Dönmez, şöyle devam etti:
“Karşılıklı güvene dayanan, uzun vadeli ve büyük ölçekte yatırım gerektiren projeleri kararlılıkla hayata geçiriyoruz. Hayata geçirdiÄŸimiz bu projelerin tümünün uluslararası boyuta sahip olması da bir baÅŸka baÅŸarının göstergesi. Bakü-Tiflis- Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum DoÄŸal Gaz Boru Hatlarımız dönemin en önemli eserleri olarak ortaya çıkmıştı. Bu projeler baÅŸarıyla iÅŸledikçe, birlikteliÄŸimiz güç kazandı, kardeÅŸliÄŸimiz pekiÅŸti.”
Dönmez, söz konusu projelerin devamında TANAP’tan gaz akışının baÅŸladığını hatırlatarak, “TANAP bir taraftan ülkemizin doÄŸal gaz arz güvenliÄŸine çok önemli bir katkı sunarken diÄŸer taraftan da Avrupa’nın arz güvenliÄŸinin anahtarı durumuna geldi. TANAP’tan, 2020’de 4,9 milyar metreküp olmak üzere, bugüne kadar yaklaşık 9,1 milyar metreküp gaz akışı gerçekleÅŸti. TAP’la birlikte, TANAP’ın ve Azerbaycan gazının stratejik önemi daha da artacak.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
– İthal edilen gazın yüzde 24’ü Azerbaycan’dan geldi
Türkiye’nin geçen yıl ithal ettiÄŸi doÄŸal gazın yüzde 24’ünün Azerbaycan’dan geldiÄŸini kaydeden Dönmez, Azerbaycan doÄŸal gazının hem güvenle kullanıldığını hem de bu gazı uluslararası piyasalara sunacak projelerde ortaklıklar gerçekleÅŸtirildiÄŸini söyledi.
Dönmez, Türkiye’de bu hafta kırılan iki doÄŸal gaz tüketim rekorunun yine rekor arzla, kesintiye ya da kısıntıya gitmeden karşılandığına dikkati çekerek, ÅŸunları söyledi:
“2020’nin son günlerinde imza attığımız Türkiye-Nahçıvan doÄŸal gaz boru hattı projemiz için de çalışmalara tam gaz devam ediyoruz. Hedefimiz Nahçıvan’a da kesintisiz ve güvenli doÄŸal gaz arzı sunmak. 85 kilometrelik bu hatla taşıyacağımız yıllık 500 milyon metreküp gaz, Nahçıvan’da yaÅŸayan Azerbaycan Türklerine büyük bir rahatlık saÄŸlayacak. Nahçıvan’ın sanayisi doÄŸal gaz ateÅŸiyle harlanacak.”
BaÅŸlatılan eÄŸitim programının önemine de deÄŸinen Dönmez, Türkiye’nin enerjide bir baÅŸarı hikayesi yazdığını söyledi.
Dönmez, bu hikayenin Azerbaycan ile de paylaşılacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Piyasa iÅŸleyiÅŸinden, elektrik piyasasına geçiÅŸ aÅŸamalarına, yan hizmetlerden gün öncesi ve gün içi piyasalarına kadar teorik iÅŸleyiÅŸi hep birlikte ele alacağız. Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılması, ÅŸebekeye entegrasyonu, teknik ve teknolojik birikimimizi deÄŸerlendirip Azerbaycan’ın bilgi birikimine katkı saÄŸlamayı planlıyoruz. Böylece Türkiye ve Azerbaycan arasındaki bilgi akışına ve entelektüel ortaklığa da ciddi bir katkı saÄŸlayacağız. Bakü’de kurulan bir güneÅŸ paneliyle Türkiye’deki bir uzmanın bilgi birikimini, İzmir’deki bir rüzgar türbininin teknolojik kodlarını Azerbaycanlı bir teknisyenin emeÄŸiyle birleÅŸtirecek, enerjimize enerji, gücümüze güç katacağız.”
Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Åžahbazov da Türkiye’nin KarabaÄŸ’da Azerbaycan’a verdiÄŸi desteÄŸin çok önemli olduÄŸuna deÄŸinerek, “30 yıla yakındır iÅŸgal altında olan Azerbaycan toprakları azad edilmiÅŸtir.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olmasının olumlu etkilerinin altını çizen Åžahbazov, “Her sahada olduÄŸu gibi enerjide de kardeÅŸ Türkiye ile dayanışmamız en yüksek seviyededir.” diye konuÅŸtu.