Anayasa Mahkemesi duyurdu: Haksız gözaltı ve tutuklukta tazminat tutarı belli oldu!

Anayasa Mahkemesi (AYM), haksız gözaltı ve tutukluluk nedeniyle yargı mercilerince hükmedilen tazminat miktarının, Yüksek Mahkemenin hükmettiği miktarlarla aynı olması gerekmediğini, ancak bu miktardan düşük bir miktara hükmedilmesi halinde, tazminatın özünün zayıflayacağını belirtti.

Yüksek Mahkeme ayrıca, kendi belirlediği miktarın asgari tazminat miktarı olduğunu, yargı mercilerinin somut olayın koşullarına göre daha yüksek bir tazminata hükmedebileceğini kaydetti.

Alınan bilgiye göre, beraat veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar ile sonuçlanan ceza yargılaması süreçlerinde, haklarında uygulanan gözaltı veya tutuklama gibi koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davası açan başvurucular, bu davalarda yetersiz tazminata hükmedilmesi nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

BAŞVURULAR BİRLEŞTİRİLDİ, İHLAL VE YENİDEN YARGILAMA KARARI VERİLDİ

Başvuruları birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, başvurucuların, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkını düzenleyen 19. maddesinin, hürriyetinden yoksun bırakılan kişilere tazminat hukukunun genel prensiplerine göre tazminat ödeneceği hükmünün ihlal edildiğine karar verdi. Yeniden yargılama yapılmak üzere dosyalar ilgili mahkemelerine gönderildi.

Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, maddi zararın, ”zarara uğrayanın mevcut mal varlığı ile uygulanan koruma tedbiri olmasaydı bu mal varlığının olacağı durum arasındaki farktan ibaret” olduğu belirtildi.

“AYM’NİN MÜDAHALESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ”

İhlal ile zarar arasında nedensellik bağının bulunması gerektiği, hükmedilecek tazminat miktarının her zaman maddi zarara eşit olmasının gerekmediği vurgulanan gerekçede, ”Maddi tazminatın belirlenmesinde ağır ceza mahkemelerinin daha iyi konumda oldukları açıktır. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru incelemesinde açıkça dayanaktan yoksun veya keyfî olduğu anlaşılmadıkça yetkili mahkemelerin maddi tazminat konusundaki takdirine müdahalesi söz konusu olamaz” tespiti yapıldı.

Gerekçede, somut olayda, ağır ceza mahkemelerinin yaptığı değerlendirmeler sonucunda bazı başvurucuların maddi tazminat taleplerini reddetmesinin keyfî olduğu, açık ve bariz takdir hatası içerdiğinin söylenemeyeceği, bazı başvuruculara ödenen maddi tazminat miktarının ise somut olayın koşullarında orantısız olmadığının görüldüğü aktarıldı.

Bazı başvurucularla ilgili ise mahkemelerce hükmedile

manevi tazminat miktarının, Anayasa Mahkemesi’nin benzer durumlarda ödenmesine hükmettiği ya da hükmedebileceği tazminat miktarına göre düşük olduğu sonucuna varıldığı kaydedildi.

KARARIN ALTINDA AYM’NİN TABLOSU YER ALDI

Anayasa Mahkemesi’nin benzer olaylarda hükmedeceği tazminat miktarları için hazırlanan, 2016-2024 yıllara arasına ilişkin tabloya yer verilen gerekçede, ”Manevi tazminat miktarının yeterli olup olmadığı belirlenirken tazminata karar veren ağır ceza mahkemesinin karar tarihi, şayet manevi tazminat miktarı bölge adliye mahkemesi kararıyla değiştirilmişse istinaf mahkemesinin karar tarihi itibarıyla, Anayasa Mahkemesi’nin benzer başvurular üzerine vereceği tazminat miktarına göre bir karşılaştırma yapılarak uygun tazminatın belirlenmesi gerekir” denildi.

Yüksek Mahkemenin, 2016-2024 yıllara arası tazminat tablosu şöyle:

2016 yılı için

-Bir gün gözaltı için asgari 300 TL

-Tutuklama tedbiri için tutukluluk süresine göre Asgari: 15.000TL, Ortalama: 40.000, Azami: 100.000 TL

2017 yılı için

– Bir gün gözaltı için asgari 360 TL

– Tutuklama tedbiri için tutukluluk süresine göre Asgari: 18.000TL, Ortalama: 48.000 TL, Azami: 120.000 TL

2018 yılı için

– Bir gün gözaltı için asgari 400 TL

– Tutuklama tedbiri için tutukluluk süresine göre Asgari: 20.000TL, Ortalama: 54.000 TL, Azami: 135.000 TL

2019 yılı için

– Bir gün gözaltı için asgari 600 TL – -Tutuklama tedbiri için tutukluluk süresine göre Asgari: 29.700TL, Ortalama: 79.200 TL, Azami: 198.000 TL

2020-2021 yılları için

– Bir gün gözaltı için asgari 600 TL – -Tutuklama tedbiri için tutukluluk süresine göre Asgari: 30.000TL, Ortalama: 80.000 TL, Azami: 200.000 TL

2022 yılı için

– Bir gün gözaltı için asgari 1.350 TL – -Tutuklama tedbiri için tutukluluk süresine göre Asgari: 67.500TL, Ortalama: 180.000 TL, Azami: 450.000 TL

2023 yılı için

– Bir gün gözaltı için asgari 1.800 TL – -Tutuklama tedbiri için tutukluluk süresine göre Asgari: 90.000TL, Ortalama: 240.000 TL, Azami: 600.000 TL

2024 yılı için

– Bir gün gözaltı için asgari 2.970 TL –

-Tutuklama tedbiri için tutukluluk süresine göre Asgari: 148.500TL, Ortalama: 396.000 TL, Azami: 990.000 TL

Related Posts

Hizbullah: ABD Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını içeren yeni bir anlaşma istiyor

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, anma töreninde konuştu. Kasım, Hizbullah’ın silahsızlandırılması meselesinin, İsrail’in genişlemesi yolunda atılan bir adım olduğunu ifade etti.

Mustafa Kutlu ve Ahmet Sönmez 12 Punto’da

Mustafa Kutlu, TRT’nin 12 Punto etkinliğinde sinema uyarlamaları ve ‘Mavi Kuş’ filmi üzerine konuştu.

Yangın Zararlarını Karşılamak İçin Hayvan Dağıtım Töreni

Ödemiş’teki yangında zarar gören vatandaşlar için İzmir Valiliği hayvan dağıtımı yaptı.

Küçük Kızın Sorduğu Soruya Fatma Şahin’den İlham Veren Cevap

Tokat’ta 23 Nisan’da bir kız çocuğunun ‘Kızdan belediye başkanı olur mu?’ sorusu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in anlamlı yanıtı ile büyük ilgi gördü. Fatma Şahin, çocuklara kadın liderliğini destekleyen cesur bir mesaj vererek ilham kaynağı oldu.

Şanlıurfa’da 28 Yaşındaki Genç Evinde Ölü Bulundu

Haliliye ilçesinde kötü koku ihbarı üzerine yapılan kontrolde 28 yaşındaki Ahmet Okur’un cesedi bulundu.

241 kişinin öldüğü kazada yeni detay: Motorlara yakıt kesilmiş

Kalkıştan saniyeler sonra düşerek 241 kişinin ölümüne yol açan Air India uçağının kara kutu kayıtları ortaya çıktı. Kaptan pilotun, kalkıştan hemen önce kontrolü yardımcı pilota devrettiği ve motorlara yakıt akışını kestiği öne sürüldü.