Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Alerjik Rinit ve Sinüzit Arasındaki İlişki

Uzmanlar, bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik rinit vakalarında artış yaşandığını belirtiyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, alerjik rinitin genetik yatkınlık ve çevresel koşulların etkisiyle ortaya çıktığını vurguluyor.

Tunca, alerjik rinitin belirtileri arasında burun tıkanıklığı, sık hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntıların yer aldığını söylüyor. Ayrıca, akıntıların sinüslerde birikerek tıkanıklığa sebep olabileceğini ve sinüzite zemin hazırlayabileceğini belirtiyor. Hastalar genellikle şikayetlerinin başlangıcında basit bir nezle gibi hissettiklerini ancak burun tıkanıklığı şikayetlerinin uzun süre devam ettiğini dile getiriyor.

Alerjik rinitte bakteriyel enfeksiyonların nadir olduğunu belirten Tunca, muayene sırasında genellikle temiz bir mukusla karşılaşıldığını söylüyor. Ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu yerlerde boğazda ağrı ve kızarıklık şikayetlerinin de gelişebileceğini ekliyor.

Dr. Öğr. Üyesi Tunca, akut sinüzit vakalarında burun tıkanıklığı, koku ve tat almada bozukluk, baş ve yüz ağrısı, koyu akıntılar, öksürük ve ses değişikliği gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Kronik sinüzit vakalarında ise cerrahi tedavinin gerekebileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar, alerjik rinitin tedavisi ve takibinin önemine dikkat çekiyor. Hastalara doğru bilgi verilmesi ve tedavi sürecinin düzenli olarak takip edilmesi hastalığın kontrol altında tutulmasında büyük rol oynuyor. Semptomların uzun sürmesi durumunda ise Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanın önemine vurgu yapılıyor.

Related Posts

Tuvalete gittiğinizde ortaya çıkan 2 hayati işaret

Her gün fark etmeden geçip gittiğiniz bu iki belirti, ciddi bir karaciğer hastalığının erken habercisi olabilir. Bu sinyallere dikkat…

Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağışlı havalarda romatizmal hastalıklarda artış yaşandığını belirtti. İşte iltihaplı romatizmanın bu dönemlerde neden tetiklendiğine dair önemli bilgiler…

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Kefir, keten tohumu, ananas ölçülü tüketilmeli! ‘Fazlası zarar verebiliyor’

Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı hatanın yalnızca tartıdaki rakama odaklanmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yaza fit ama sağlıklı girmek isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir