Åžirketten yapılan yazılı açıklamaya göre, CumhurbaÅŸkanlığı İnsan Kaynakları Ofisince yürütülen “Söz Yetenekte” programı, Akkuyu NGS inÅŸaat sahasında gerçekleÅŸtirildi.
SunuculuÄŸunu Oylum Talu’nun yaptığı program, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının resmi hesapları ile proje hesabından da canlı yayınlandı.
Programda konuÅŸan Butckikh, Mersin ve Gülnar’ın, Türkiye’nin nükleer enerji haritasındaki ana noktalar haline geldiÄŸini kaydetti.
Butckikh, projeyle ekonominin, endüstrinin ve sosyal hayatın birçok alanının güçlü ivme kazandığını belirterek, “Akkuyu NGS, en güvenli ve geliÅŸmiÅŸ nükleer santrallerden biri olacak. Akkuyu NGS, bugün mevcut olan en geliÅŸmiÅŸ güvenlik sistemleriyle donatılmıştır. Rus tasarımlı güç üniteleri sadece Türkiye’de deÄŸil, Çin, Belarus, Mısır gibi diÄŸer ülkelerde de inÅŸa ediliyor. Bu tip nükleer güç üniteleri aynı zamanda Rusya’da baÅŸarıyla iÅŸletiliyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Yayına, Ankara’dan canlı baÄŸlantıyla katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje GeliÅŸtirme Daire BaÅŸkanı TuÄŸrul ÇaÄŸrı Cinkara da enerji güvenliÄŸi, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve çevre koruma sorunlarının çözümünde nükleer enerjinin önemini anlattı.
Akkuyu Nükleer AÅž insan kaynaklarından kıdemli uzman Hande İncula da Akkuyu NGS’nin iÅŸletme personelinin yetiÅŸtirilmesine yönelik eÄŸitim programına deÄŸinerek, “Öğrenciler modern nükleer güç santrallerinde staj yapıyorlar. Türk uzmanlar, eÄŸitim programını tamamladıktan sonra, Akkuyu Nükleer AÅž bünyesinde iÅŸe baÅŸlamak üzere teklif alıyorlar. Åžu anda ÅŸirkette programı tamamlayan 140’tan fazla mezun istihdam edilmiÅŸtir.” ifadesini kullandı.
Yayında, genç uzmanlar eğitimlerini ve proje ekibine nasıl katıldıklarını anlattı.
Sahada sanal tura da çıkarılan izleyiciler, yayının son bölümünde 5 sorudan oluşan bilgi yarışmasına katıldı. Sorulara doğru cevap veren 10 katılımcı, inşaat sahasında teknik geziye katılma şansı buldu.