Türkiye, nükleer denizaltı projesi ile geliyor!

Türkiye, Nükleer Denizaltı Üretimi İçin Adımlar Atıyor

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships International Fleet Review dergisine verdiği özel röportajda Türkiye’nin nükleer denizaltı geliştirme planını ilk kez açıkladı. Bu hamle, Türkiye’nin milli denizaltı projesi MİLDEN’in ardından, nükleer tahrikli bir denizaltı üretimi için de adımlar attığını doğrulamış oldu.

Tatlıoğlu, Türk Deniz Kuvvetleri’nin tam bağımsız, yerli tasarıma sahip ve dışa bağımlılığı ortadan kaldıran bir denizaltı üretme hedefine yönelik çabalarının, Osmanlı’dan bugüne uzanan 139 yıllık bir hayalin sonucu olduğunu belirtti.

Türkiye’nin denizaltı üretim kabiliyeti, yaklaşık yarım asırdır Gölcük Tersanesi’nde kesintisiz şekilde devam ediyor. Bu süreçte elde edilen teknik ve operasyonel bilgi birikimi, Reis sınıfı denizaltılarla oldukça önemli bir seviyeye ulaşmış durumda.

Tatlıoğlu, bu kazanımların yeni nesil platformlara aktarılacağını ve böylece nükleer güçle çalışan denizaltıların inşası için gerekli altyapının oluşturulacağını açıkladı. Bu gelişme, Türkiye’nin uzun vadeli caydırıcılık yeteneğini artıracak bir savunma hamlesi olacak.

ABD’de sürücüsüz kamyonlar hizmete başlıyor!

Aurora, ABD’de sürücüsüz kamyonları ile hizmet vermeye başladı. Bu gelişme, diğer şirketlerin de önünü açabilir.

Tatlıoğlu, MİLDEN kapsamında üretilecek platformların dost ve müttefik ülkelere ihracat edileceğini de ifade etti. Türkiye, bu alanda dışa bağımlılığı azaltmak isteyen ülkeler için yeni bir tedarikçi konumuna da gelmeyi planlıyor.

Oramiral Tatlıoğlu’nun çizdiği tablo, Türkiye’nin donanma vizyonunun bölgesel güvenliği aşarak küresel hedeflere de odaklandığını ortaya koydu. Sizce bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

 Enerji tarlaları başta olmak üzere bu konuda yatırımlarına devam eden teknoloji devi, bu sefer de 2030’lu yılları düşünerek 200 megawatt füzyon enerjisi satın aldı.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …