Kentsel dönüşüm yolu engellerle dolu: Yıkıldı yıkılacak bin 200 bina var

İstanbul’da Deprem Riski Altındaki Bin 200 Tabut Bina

İstanbul’da her an yıkılabilecek durumda olan bin 200 tabut bina bulunmaktadır. Ayrıca, 2000 öncesinde inşa edilen ve riskli olarak kabul edilen bina sayısı da yaklaşık 800 bin civarındadır. Bu durum, milyonlarca İstanbullunun deprem sonrası evlerine güvenle girmekte zorluk çekmesine neden olmaktadır.

Çözüm: Kentsel Dönüşüm

Risk altındaki tabut binaların yanı sıra büyük bir depremde yıkılma riski taşıyan eski yapılar için önerilen öncelikli çözüm kentsel dönüşümdür. Ancak, kentsel dönüşüm süreci birçok engelle karşı karşıyadır. Gayrimenkul Hukuku Derneği Kurucu Başkanı Ali Güvenç Kiraz, kentsel dönüşümde yaşanan süreç yönetimi tıkanıklıkları ve yargılama süreçlerinin önemli sorunlar olduğunu belirtmiştir.

Milli Seferberlik Çağrısı

İstanbul için deprem konusunda uzmanlar, milli seferberlik çağrısı yapmaktadır. Şehir Plancısı Prof. Dr. Murat Yalçıntan, “İstanbul deprem master planıyla hangi bölgelere öncelikli müdahale edilmesi gerektiği ve hangi bölgelerdeki yapıların öncelikli olarak yenilenmesi gerektiği belirlenerek risk azaltılabilir.” şeklinde konuşmuştur.

Ada Bazında Dönüşüm

Kentsel dönüşüm modeli için uzmanların farklı önerileri bulunmaktadır ancak ortak bir çağrı vardır: “Bina bazında değil ada bazında dönüşüme geçilmelidir.” Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, dönüşümün bina bazında değil ada bazında yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Şehrin yeniden planlanması gerekmektedir, çünkü bugün dahi deprem olmadan bir yerden bir yere gidilemeyecek durumlar mevcuttur.” demiştir.

Related Posts

Çernobil faciasının üzerinden 39 yıl geçti: Etkileri hala sürüyor!

Dünyanın gördüğü en büyük nükleer felaket olan Çernobil kazasının üzerinden tam 39 yıl geçti. Ukrayna’daki santralde meydana gelen patlamanın etkileri hala doğayı ve insanları tehdit ediyor.

Nükleer sis perdesi: “Depremler testleri örtbas ediyor olabilir”

Yeni bir araştırma, dünya genelindeki depremlerin gizli nükleer denemeleri örtbas etmek için kullanılabileceğini ortaya koydu. Patlamadan gelen sinyaller, 100 saniye içinde ve yaklaşık 250 kilometre uzaklıkta meydana gelen bir depremin sismik dalga formlarının içine gizlenebilir.

“T” harfi ortadan kayboldu, ilçede merak konusu oldu

Hatay’ın İskenderun ilçesinde aynı cadde üzerinde bulunan altı tabeladaki “T” harfleri ortadan kayboldu. Harflerinin ortadan kaybolması ise merak konusu oldu.

Balıkesir’de ölü yunus sahile vurdu

Balıkesir’in Burhaniye ilçesi sahilinde ölü yunus kıyıya vurdu.

Okulda öğretmeni döven iki çocuk tutuklandı

Samsun’da okulda öğretmene bıçak çekip döven iki çocuk çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Komşusunu tehdit etti, evinde cephanelik çıktı

Komşusunu silahla tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına alınan T.A.’nın evinde yapılan aramada silah ve malzemeler ele geçirildi. T.A., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir