Navigasyon tembelleştiriyor mu?

İSTANBUL (İGFA) – Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon kullanımının beyinde olası etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Beynin navigasyon yeteneği üzerine konuşan Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon ve yön bulma süreçlerinin insan beyni tarafından nasıl gerçekleştirildiği konusunda yapılan araştırmaların önemli bilgiler sunduğunu belirtti. Genellikle fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) ve PET (pozitron emisyon tomografisi) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırmaların, hipokampustan uzun süreli mekansal hafıza ile ilişkilendirildiğini ve insanların çevrelerinde nasıl gezindiklerini desteklediğini gösterdiğini ifade etti.

YÖN BULMAK İÇİN MEKANSAL HAFIZAMIZ ÖNEMLİ…

Araştırmacıların keşfettiği gibi Nobel Ödülü sahibi olan kişiler, insanların konumlarını ve hareketlerini izleyen özel nöronlar olan ızgara/grid hücrelerinin varlığını ortaya çıkardı. Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, bu hücrelerin iç harita oluşturduğunu ve insanların bulundukları konumu hesaplama yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Entorinal korteksin mekansal bilgiyi işlediği bir bölge olduğunu belirten Kefal, insanların çevrelerindeki belirgin özellikleri kullanarak yönlerini bulduklarını vurguladı.

Retrosplenial alanın (RSA), beyindeki limbik sistemin bir parçası olduğunu ve navigasyon süreçlerinde önemli bir rol oynadığını belirten Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “RSA, çevresel haritaların oluşturulmasına katkı sağlar ve yer hafızası ile yakından ilişkilidir. Bu alanın hasar görmesi, navigasyon becerileri ve mekansal hafıza açısından olumsuz etkiler doğurabilir.” şeklinde konuştu.

SÜREKLİ NAVİGASYON CİHAZI KULLANIMININ ETKİLERİ…

Navigasyon cihazlarının sürekli kullanımının, beyin yapısını ve navigasyon becerilerini etkileyebileceğine dikkat çeken Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Sürekli navigasyon cihazları kullanan bireyler, kendi mekânsal haritalarını oluşturma ve yön bulma yeteneklerini azaltabilirler. Bu durum, hipokampus aktivitesi ile ilişkilendirilebilecek bir durumdur.” dedi.

Related Posts

Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

 Enerji tarlaları başta olmak üzere bu konuda yatırımlarına devam eden teknoloji devi, bu sefer de 2030’lu yılları düşünerek 200 megawatt füzyon enerjisi satın aldı.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

Çin’in dev barajı Dünya’nın eksenini değiştirdi: NASA doğruladı

İnsan eliyle yapılan bir mühendislik projesi, Dünya’nın dönüş ekseninde fark edilir bir kaymaya neden oldu.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …