Yün yorgana talep arttı ama yorgancı bulunamıyor
DUVAR- Yozgat’ta 41 yıldır yorgancılık yapan Derviş Kaygısız, il merkezinde mesleğin son temsilcileri olarak 5 yorgancının kaldığını söyledi.
ANKA muhabiri Seyfi Çelikkaya’nın haberine göre, Çırak bulamadıklarını belirten Kaygısız, yorgancılık mesleğinin yok olmak üzere olduğunu belirtti. Kaygısız, “Son bir iki sene içinde biraz işlerimiz düşmüştü. İnsanlar elyaf yorgana rağbet göstermişti ama kış memleketi olduğu için randıman olamadılar. Şu anda işlerimiz çok yoğun, iş yetiştirmekte sıkıntı yaşıyoruz” dedi.
Yozgatlı yorgan ustası Derviş Kaygısız, mesleğin sorunlarıyla ilgili açıklama yaptı. Kaygısız, şunları söyledi:
‘İŞLERİMİZ ŞU ANDA ÇOK YOĞUN’
“41 yıldır yorgancılık mesleğiyle uğraşıyorum, bir yandan okul, bir yandan ağabeyim yorgancıydı, onun yanında çalışmaya başladım. İşlerimiz şu anda çok yoğun. Son bir iki sene içinde biraz işlerimiz düşmüştü, insanlar elyaf yorgana rağbet göstermişti. Yozgat soğuk kış memleketi olduğu için insanlar ondan bir randıman alamadılar, yorgandan elyaf yastıktan. Şu anda işlerimiz çok yoğun, çalışıyoruz. İş yetiştirmekte sıkıntı yaşıyoruz. Çırak yok, o olay kapandı. Eskiden Yozgat’ta 17-18 yorgancı vardı. Hepsinin yanında iki tane üç tane çırak kalfa olurdu. Şu anda hiç, beş yorgancı kaldı. Kimsenin yanında da çırak yok. Muhtemelen bir 10 sene içinde de herhalde yorgancılık mesleği de bitecek Yozgat’ta. Yaz döneminde daha fazla işlerimiz çok oluyor. Çeyizlik yorganlar yapıyoruz, gelin kızlara, damatlara. Kışın da insanlar eski yorganlarını tazelemek için getiriyorlar, onları yapıyoruz. İşlerimiz çok yoğun çalışıyor şu anda çok şükür.
‘MALİYETLERDE BAYAĞI BİR ARTIŞ OLDU’
Fiyatlarımız beyaz yorganların işçiliği 350 lira. Eğer kumaşı bizden olursa 700 liraya mal oluyor. Yün tarıyoruz. Yün taraması da bizden olursa bir yorgan 800 liraya mal oluyor, çift kişilik, battal beden bunların hepsi sabit fiyat, hepsi aynı fiyat. Vatandaşın talebi çok yoğun, bu sene iş yetiştirmekte zorluk çektik. Halen de sıkıntı yaşıyoruz. İşlerimiz çok yoğun. Sabahleyin 8’de işimize başlıyoruz. Akşam saat sekize kadar çalışıyoruz. Günlük iki tane yorgan dikiyoruz. Maliyetlerde bayağı bir artış oldu. O da kumaşlara filan gelen zamlardan dolayı, işçilikte bir şey fark etmedi ama kumaşa gelen zamlardan dolayı tabii ki geçen seneyle bu senenin arasında yüzde 100 arttı maliyet.” (HABER MERKEZİ)