Ramazan sofralarında dengeyi koruyun: Uzmanlardan altın değerinde tavsiyeler

Kalp ve Mide Hastalarına Oruç Uyarısı

Kalp yetersizliği, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıklara sahip olan hastaların oruç tutmalarının sakıncalı olabileceği konusunda uyarılarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, oruç tutmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerektiğini belirtti. Kontrolsüz ilaç kullanımı nedeniyle oruç tutmanın riskli olabileceğine dikkat çeken Okuyan, özellikle ritim bozukluğu ve kan sulandırıcı kullanan hastaların dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Mide Sağlığına Dikkat

Ramazan ayında yeme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte mide problemlerinin ortaya çıkabileceğine değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, uzun süreli açlık durumlarının mide asidini artırabileceğine işaret etti. Bu nedenle iftarda çorba tüketmenin önemli olduğunu ve ara öğünlerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Aşırı ve hızlı yemek yemek yerine küçük porsiyonlarla beslenmenin daha sağlıklı olduğunu vurguladı.

Hamur İşlerinden Kaçının

Sahur ve iftarda ağır ve yağlı gıdalardan kaçınılması gerektiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, sağlıklı bir beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Sahurda protein ve sağlıklı karbonhidrat tüketiminin önemli olduğunu belirten Demir, kan şekerinin dengede tutulması için hamur işlerinden uzak durulması gerektiğini ifade etti.

Dengeli Beslenme Önerisi

Diyetisyen Asya Naz Al, Ramazan ayında protein alımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Et, tavuk, balık veya kuru baklagillerin tüketilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Al, sebze ve su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Su tüketiminin gün içerisine yayılması gerektiğini belirten Al, dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti.

Related Posts

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Tuvalete gittiğinizde ortaya çıkan 2 hayati işaret

Her gün fark etmeden geçip gittiğiniz bu iki belirti, ciddi bir karaciğer hastalığının erken habercisi olabilir. Bu sinyallere dikkat…

Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağışlı havalarda romatizmal hastalıklarda artış yaşandığını belirtti. İşte iltihaplı romatizmanın bu dönemlerde neden tetiklendiğine dair önemli bilgiler…

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …